Erdogan: Nemačko, ne mešaj se!

0

Niko ne sme da se meša u unutrašnje stvari Turske: Redžep Tajip Erdogan
 

"Nikada nećemo tolerisati mešanje u unutrašnje stvari naše zemlje i to sam rekao nemačkom predsedniku", rekao je Erdogan u redovnom obraćanju parlamentu.

Nemački predsednik, koji danas završava četvorodnevnu posetu Turskoj, kritikovao je konzervativnu tursku vladu između ostalog zbog obračuna sa društvenim mrežama i štampom.

 

Gauk je juče rekao da ga "razvoj događaja plaši", posebno kada se dovode u pitanje sloboda mišljenja ili štampe, kada je ograničen pristup internetu ili društvenim mrežama, ili kada novinari bliski opoziciji dobijaju otkaze ili se izvode pred sud.

 

Erdogan je povodom ove Gaukove izjave rekao da nemački predsednik, koji je u vreme socijalističke, Istočne Nemačke, bio protestantski sveštenik, "i dalje misli da je pastor".

 

Po naredbi vlade, 20. marta, u Turskoj je zabranjen pristup Tviteru pošto su Erdoganovi protivnici na toj društvenoj mreži objavili snimke telefonskih razgovora kojima se premijer povezuje sa skandalom vezanim za korupciju.

 

Turske vlasti su odlukom Ustavnog suda bile primorane da 3. aprila povuku odluku o blokadi Tvitera. Sud je tada saopštio da se blokadom Tvitera krše ustavno pravo i sloboda govora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here