EPA
Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nalazi se u poseti Grčkoj, gde će se sastati s premijerom Kirijakosom Micotakisom i predsednicom Katerinom Sakelaropulu.

Kako se navodi, poseta je u cilju popravljanja zategnutih odnosa ove dve članice NATO saveza, ali i poboljšanje veze Ankare sa zapadnim saveznicama.

Ovo će biti treći sastanak lidera od jula, na kome se očekuje da će se razgovarati o ekonomiji, zdravstvu, obrazovanju, poljoprivredi, migraciji i turizmu, prenosi Rojters.

Predsednica Sakelaropulu poručila je Erdoganu da Grčka i Turska treba da “rade zajedno na očuvanju mira i dobrosusedskih odnosa u korist našeg naroda”.

Kada je turizam u pitanju, Grčka je dobila odobrenje Evropske unije da ponovo omogući turskim državljanima da se prijave za sedmodnevnu turističku vizu za 10 ostrva blizu turske obale, što će, kako se pretpostavlja, biti najavljeno nakon posete, kao gest dobre volje.

Grčka će, takođe, pomoći težnjama Ankare da se turskim državljanima olakša ulaz u Evropsku uniju.

– Ne postoji problem koji ne možemo da rešimo kroz dijalog pod uslovom obostrane dobre volje – rekao je Erdogan grčkim novinama Katimerini.

Uprkos izrazima dobre volje, očekuje se mali napredak kada su u pitanju dugogodišnji problemi između dve zemlje, posebno što se tiče pomorske granice i resursa u Egejskom moru i istočnom Mediteranu, kao i etnički podeljenog Kipra.

1 COMMENT

  1. Znaju Grci da Erdogan hoće uticaj i kontrolu nad teritorijom Osmanlijskog carstva, zato i podržava Albance i Bošnjake…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here