EPA
Redžep Tajip Erdogan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će uskoro razgovarati telefonom sa predsednicima Rusije i Ukrajine, Vladimirom Putinom i Vladimirom Zelenskim.

– Video sam da je gospodin Putin sada mnogo mekši i otvoreniji za pregovore sa Kijevom nego ranije. Videćemo do čega to može dovesti tokom telefonske diplomatije koju ćemo voditi narednih dana kada ćemo saslušati oba lidera – rekao je Erdogan novinarima u avionu prilikom povratka iz Azerbejdžana.

Nema prepreka za produženje prehrambenog sporazuma

Erdogan je istakao da ne postoje nikakve prepreke za produženje prehrambenog sporazuma.

– Ponovo sam se uverio u to na sastanku sa gospodinom Zelenskim i na sastanku sa gospodinom Putinom. Ako u međuvremenu dođe do neke blokade, nema prepreka da se ona prevaziđe – objasnio je turski predsednik.

Erdogan je saopštio da su do 20. oktobra 363 broda isporučila osam miliona žita i drugih prehrambenih proizvoda na svetska tržišta.

– Iz ukrajinskih luka u Evropu otišlo je 62 odsto robe, 19,5 odsto u Aziju, 13 odsto u Afriku i 5,3 odsto na Bliski Istok. Najnerazvijenije zemlje dobile su 454.626 tona pšenice, što je samo 5,7 odsto – precizirao je on.

Kako je dodao, među proizvodima koji se izvoze 96 odsto čine izdvajaju kukuruz, pšenica, suncokretovo ulje, uljana repica i suncokretova sačma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here