EPA

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je za izlazak iz krize na severu Kosova potrebno organizovati nove izbore uz učešće Srba, ispuniti obaveze iz dijaloga, i formirati Zajednicu srpskih opština.

Eskobar je u untervjuu za HRT naveo da su visoki predstavnik EU Žosep Borelj i izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak predstavili tri jednostavna koraka za deeskalaciju na severu.

– Prvi korak je da sklonimo ljude sa ulice. Takođe, gradonačelnici ne bi trebalo da se biraju da bi privukli pažnju. Potrebni su nam novi izbori uz bezuslovno učešće Srba. Potreban nam je i rok za srpsko sprovođenje obaveza, i za nacrt statuta ZSO. Reč je o jednakosti, pravičnosti i beneficijama za obe strane – naglasio je Eskobar.

On je istakao da može doći do još veće krize, ukoliko dve strane ne prihvate plan EU za smirivanje sukoba.

– U Ohridu je postignut sporazum o normalizaciji, za stvaranje mirnih uslova između dva neprijateljska suseda po evropskim pravilima. Ne samo da su normalizovali svoje odnose, već su se i uskladili sa EU. Moramo da se vratimo na to – dodao je Eskobar.

On je naglasio da sporazum stvara prave uslove za produbljivanje evropskih integracija.

– U međuvremenu se desio niz destabilizujućih akcija. To nas je odvratilo od sprovođenja tog sporazuma. Moramo se vratiti njemu – rekao je Eskobar.

1 COMMENT

  1. Znači opet Srbi prvo da prestanu da vrše mirne proteste. A nelegalna kurtijeva naoruzana banda da puca po njima za Božić. Srbi da se povku sa ulica i da sede u kućams dok traje okupacija naoružanih bandi koje ne smeju postojati po rezoluciji 1244. A KFOR NATO će da brani naoružane bande ako koji Srbin pokuša da spreči nelegalna hapšenja i premlačivanja Srba od strane naoružanih bandi. E zato VUČIĆ hoć ponobo u UN. Srbi su rekli da neće na izbore dok se ne formir ZSO , ali je Kurtijeva banda imala je druge planove koja je dovela do ove situacije. KFOR se ponaša kao zainteresovana srana samo kad treba da brani Kurtijeve dande.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here