EU: Bravo Srbijo, bravo Vučiću

0

Nećemo uvoditi sankcije Rusiji: Aleksandar Vučić
 

Peter Stano, portparol evropskog komesara Štefana Filea, rekao je novinarima u Briselu da pozdravlja i "konstruktivan stav srpskog premijera (Aleksandra) Vučića", koji je Vučić danas izneo na konferenciji za štampu u Beogradu.

 

Vučić je rekao da "nema potrebe da Srbija daje dodatne subvencije za izvoz u Rusiju" i da će poštovati volju EU, jer je "članstvo naš strateški interes", ali je ponovio da Srbija neće zavesti sankcije protiv Rusije.

 

Fileov portparol Stano je podsetio da su šefovi diplomatija EU na prošlonedeljnom zasedanju predočili da "s ciljem da se obezbedi jedinstvo međunarodne zajednice i podržalo međunarodno pravo, Evropska unija očekuje da se treće zemlje i kandidati za članstvo uzdrže korišćenja novih trgovinskih prilika koje se otvaraju uvođenjem ovih (ruskih) mera", zabrane uvoza hrane iz EU.

 

Vučić: Poštovaćemo volju EU, ali…

 

To je, naveo je Stano, "svim našim partnerima kojih se to tiče (a ne samo Srbiji), stavljeno do znanja uobičajenim diplomatskim kanalima".

 

Premijer Vučić danas je saopštio da je pre dva dana od zamenika šefa Delegacije EU u Srbiji Oskara Benedikta dobio preporuku da se Vlada Srbije uzdrži od novih mera za podsticanje izvoza hrane u Rusiju koja bi time nadoknadila deo gubitka uvoza iz zemalja EU koji je sama zabranila u znak odmazde zbog sankcija EU protiv nje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here