EU: Gruzini, pazite šta radite!

0

Zabrinut: Hose Manuel Baroso

"Zabrinut sam zbog nedavnih izveštaja o lažnim vestima u Tbilisiju", izjavio je u Briselu predsednik Evropske komisije Hose Manuel Barozo na konferenciji za novinare posle razgovora sa gruzijskim premijerom Nikom Gilaurijem.

"Apelujem na Gruziju da se uzdrži od svake aktivnosti koja bi mogla da pogorša lokalne ili regionalne napetosti", dodao je Barozo.

Predsednik EK je ocenio da će lokalni izbori u maju biti od suštinske važnosti za odnose Gruzije i EU, dodajući da je potrebno da Gruzija nastavi demokratske reforme, uključujući slobodu medija.

Nika Gilauri je objasnio na konferenciji za novinare da je TV stanica koja je emitovala sporni materijal privatna i da će nezavisna gruzijska komisija za telekomunikacije ispitati slučaj.

Gruzijska provladina TV "Imedi" je 13. marta emitovala reportažu o napredovanju ruskih tenkova ka Tbilisiju, pošto su, navodno, bivši saveznici predsednika Mihaila Sakašvilija pozvali Moskvu da interveniše u političkim nemirima, podsetio je Rojters.

TV stanica, koja je takođe izvestila da je Sakašvili ubijen, izazvala je paniku u Gruziji, 18 meseci posle petodnevnog rata sa susednom Rusijom.

 

TV je o hipotetičkoj prirodi prikazanih događaja izrekla upozorenje samo pred početak i po završetku emisije.

Gledaoci koji nisu uspeli da čuju upozorenje ozbiljno su shvatili emisiju i uspaničili se, a neki stanovnici glavnog grada Gruzije već su bili počeli da se pripremaju za evakuaciju, prenele su ruske novinske agencije.

Opozicija je saopštila da je vlada stoji iza izveštaja TV stanice kojom rukovodi bliski saveznik Sakašvilija, na šta je portparol predsednika izjavila da je optužba apsurdna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here