EU gubi milijarde evra mesečno zbog antiruskih sankcija

sputniknews.com, Vestionline
pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nešto više od polovine ukupnog gubitka zbog zapadnih sankcija snosi Moskva, dok ostalo otpada na zemlje koje su nametnule te ograničavajuće mere, piše nemački list „Handelsblat“, pozivajući se na istraživanje Matjea Krozea sa Linanjskog univerziteta u Hongkongu i Juliana Hinca sa Instituta za svetsku ekonomiju u Kilu.

Autori istraživanja su otkrili da trgovinski gubici zbog sankcija na mesečnom nivou iznose četiri milijarde dolara.

Istovremeno, stručnjaci izvlače „poražavajuće zaključke“, iz kojih sledi da 45 odsto gubitaka pada na pleća zemalja koje su uvele sankcije Rusiji, piše list.

Kako se navodi, 92 odsto od ukupnog gubitka koje snose zemlje koje su uvele sankcije Rusiji, otpada na Evropsku uniju. Ogroman deo trpi i Nemačka — 38 odsto ili 667 miliona dolara mesečno.

Osim toga, u istraživanju Krozea i Hinca se navodi da francuske kompanije nisu uspele da nadoknade gubitke koje su pretrpele zbog sankcija koje je Zapad nametnuo Rusiji.

Odnosi između zapadnih zemalja i Rusije pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini, gde je 2014. godine došlo do državnog udara. Zapadne zemlje su optužile Rusiju za mešanje u unutrašnje stvari Ukrajine i uvele su sankcije.

Moskva je više puta negirala optužbe, a kao odgovor na sankcije preduzela je odgovarajuće mere.

1 KOMENTAR

  1. zapadne zemlje uvele sankcije rusiji zbog mesanja u unutrasnje stvari u ukrajini sve je lepo receno a zasto zlikovci zapadnjaci mesali se u unutrasnje stvari srbije bombardovali srbiju lazima okupirali srpsku zemlju kosovo saucesnici su zlikovci o proterivanju vise od 300 hiljada srba i ostalih naroda koji niusu bili schiperije a o vadjenju organa neduznih civila na kosovu koji je glavni nalogodavac bio taj HAKARI HARAKARI a koji je dan danas nekaznjen zlikovci ameri lazovi englezi oni su znali sve to i organizovali ciscenje srba sa kosova 20 godina danas lazna drzava kosovo kriminalci banditi lazovi a i taj MUTI KURTI HAKARI MUTI KURTI SIGURNO SE DOGOVARAO U NEMACKOJ SA BANDITIMA I KRIMINALCIMA O NESTABILNOSTI NA KOSOVU I KO JE KRIV SRBIJA DA NASAMARE SRBIJU I ETO TI KO U PRVOM SVETSKOM RATU OKUPIRANA TERITORIJA UVEK SE VRACA KOME PRIPAADA I TAKO CE SE I NJENA OKUPIRANA TERITORIJA KOSOVO KAD TAD VRATITI ZEIVELLAAA SRBIJA KOSOVOOO JEE SRBIJJAAAA URRAAAA

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime