EPA

Evropska unija je spremna da uvede sankcije Nigeru kao podršku naporima Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (ECOWAS) da obnovi demokratiju u toj zemlji, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu EU.

EU ponavlja odlučnu osudu puča u Nigeru, koji, kako se ističe, može imati samo negativne reperkusije na dobrobit i bezbednost stanovništva Nigera, kao i na regionalnu stabilnost.

“EU u potpunosti podržava napore ECOWAS-a i spremna je da ih podrži, uključujući uspostavljanje novog režima pojedinačnih sankcija”, ističe se u saopštenju.

Evropska unija ponovo je pozvala na povratak ustavnom poretku i izrazila podršku Mohamedu Bazumu, pozdravljajući odluke koje su doneli šefovi država ECOWAS-a tokom drugog vanrednog samita posvećenog situaciji u Nigeru, 10. avgusta.

To, kako se navodi, posebno se odnosi na nameru da se nastavi traženje diplomatskog rešenja za aktuelnu krizu, uz konstataciju mobilizacije rezervnih snaga.

“EU još jednom osuđuje nezakonito pritvaranje predsednika Bazuma i njegove porodice i želi da izrazi svoju duboku zabrinutost zbog kontinuiranog i zabrinjavajućeg pogoršanja uslova njihovog pritvora”, poručuje se u saopštenju i poziva na njihovo hitno i bezuslovno oslobađanje.

EU će nastaviti da pruža humanitarnu pomoć i da stoji uz narod Nigera, posebno u njegovoj posvećenosti ljudskim pravima, zaključuje se u saopštenju EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here