Pexels
Ilustracija

Vreme je praznika! A i vreme da obučete rastegljive pantalone, jer se u ovo doba godine dobro jede.

Ali nakon uživanja u prazničnom obroku često ostane hrane u izobilju i višak hrane sa kojom ne znate šta da uradite. A ti ostaci, ne mogu da traju zauvek.

Iako vaši praznični obroci možda neće biti sa čitavom porodicom i prijateljima, definitivno možete dobro iskoristiti te ostatke.

Evo kako ispravno da sklonite svu tu hranu.

Mnogi prave greške kada je u pitanju pakovanje, skladištenje i kasnije konzumiranje ostataka, što može da bude veoma nebezbedno. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti u Americi preporučuju ispravan način za konzumiranje ili zamrzavanje viška hrane u roku od tri do četiri dana i imaju specifične preporuke koliko dugo treba čuvati zamrznute ostatke, kako prenosi Baner Health.

Sledite pravilo “dva sata”

Stavite hranu u frižider ili je zamrznite u roku od dva sata od serviranja ili držanja na toploj sobnoj temperaturi.

Planirajte unapred

Najpre ohladite toplu hranu pre zamrzavanja i nemojte odjednom da zapakujete preveliku količinu hrane koja je na sobnoj temperaturi jer to može da utiče na sposobnost vašeg uređaja da održava temperaturu.

Pakujte manje porcije

Ne stavljajte ceo komad mesa u jednu kesu. Manje porcije čuvajte u nekoliko kesa ili plastičnih posuda. Ovo će pomoći da se vaši ostaci brzo ohlade i olakšati vam kasnije kada budete hteli da ih podgrejete.

Pronađite odgovarajuću posudu za zamrzavanje

Kese za zamrzivače su dobre za zamrzavanje hrane, jer ne zauzimaju toliko prostora u zamrzivaču kao druge posude. Staklene posude su hermetički nepropusnije od plastičnih, jer plastični kontejneri “ne drže” dobro u zamrzivaču.

Investirajte u vakuum zaptivač

Ova spravica izvlači sav vazduh iz pakovanja za skladištenje i smanjuje “smrzotine” u zamrzivaču.

Koliko dugo vaši ostaci mogu da traju?

Kao i sve ostalo, vaši ostaci imaju rok trajanja. Pre nego što ih stavite u frižider ili zamrzivač, zabeležite na vrećici ili posudi od kada ih čuvate.

Prastetina, jagnjetina, junetina može da stoji u frižideru tri do četiri dana, a u zamrzivaču oko dva – tri meseca. Sosevi će izdržati i do 10 dana u frižideru, a jedan do dva meseca u zamrzivaču. Kuvani nadevi i pire krompir mogu da izdrže od pet dana u frižideru i do čak 10 meseci u zamrzivaču. Supa je dobra dva do tri dana, a zalađena može da potraje do šest meseci. Spremljeno povrće ostavite u frižideru tri-četiri dana ili dva do tri meseca u zamrzivaču. Pite i kolači do 4 četiri dana u frižideru i do dva meseca zaleđeni.

Kako da podgrejete ostatke prazničnog obroka

Ako zamrzavate hranu u staklenim posudama, razmislite o tome da takok uskladištenu hranu prvo odmrznete u frižideru pre nego što je stavite u rernu ili mikrotalasnu. Ako pređete direktno sa hladnog na toplo, staklo može da pukne!

Ako ste sačuvali hranu u plastičnim kesama, odmrznite je ili u frižideru ili je zagrejte pod tekućom vodom pre ponovnog zagrevanja.

Ostatke treba podgrejati na temperatri od minimum 100 stepeni, da bi se ubile bakterije i osiguralo da je hrana pravilno i ravnomerno zagrejana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here