Evo ko sme, a ko ne da vam traži JMBG?

0

Nema tačnog spiska institucija i pravnih lica koja imaju zakonsku osnovu da vam traže JMBG
 

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka Rodoljub Šabić, objasnio je da postoje dva osnova na osnovu kojih neko može da dobije od građana JMBG.

 

Prvi zakon je zakonski osnov, a drugi naša saglasnost, što znači JMBG može da traži bukvalno svako od policije, preko RFZO, PIO Fond, banke, sudovi, kablovske TV, teretane, anketari itd.

 

– Drugi ga mogu prikupljati samo uz našu saglasnost. Odluka je na nama, niko nas ne sme prisiljavati da to učinimo – rekao je Šabić i upozorio da ukoliko smatramo da nema zakonskog osnova da damo JMBG, onda treba zahtevati da nam onaj ko ga traži označi zakon na osnovu koga to zahteva.

 

– Ako smatramo da je insistiranje nezakonito i lišeno smisla, a pružilac usluge, na primer nedozvoljeno uslovljava svoje usluge davanjem JMBG, možemo se žaliti nadležnoj inspekciji, odnosno nadzornom organu određenog minisarstva u zavisnosti od toga da li su u pitanju trgovina, elektronske komunikacije ili ako su banke, žalićemo se NBS – kaže on i dodaje:

 

– Ako je reč o nedozvoljenoj obradi, prijava se može podneti i povereniku koji će preko svojih ovlašćenih lica izvršiti nadzor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here