Tanjug

Predsedniku opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću je zbog izjave o Račku, 24. avgusta u Prištini, potvrđena dvogodišnja zatvorska kazna, a njegov advokat Nebojša Vlajić kaže za “Vesti” da presuda još uvek nije dostavljena ni njemu ni Todosijeviću.

Vlajić ne isključuje mogućnost da se još uvek prevodi s albanskog na srpski jezik i ističe da ova presuda nije smela da se desi, niti je za ovako nešto moglo da se odgovara.

– To što smo za presudu saznali iz medija, govori kome je namenjena, jer da je namenjena okrivljenom bila bi njemu i dostavljena. Namenjena je čitavom narodu koji žele da takvom presudom disciplinuju – kaže Vlajić.

Todosijević je osuđen zbog navodnog “podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju” prilikom govora povodom 20 godina od NATO bombardovanja u Zvečanu, a Vlajić ističe da za tako nešto ne bi smeo niko da odgovara.

– Imamo pravo da kažemo mišljenje o događajima iz prošlosti. Mogu, recimo, da kažem da Amerikanci nisu bacili atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki i zato neću ići u zatvor. Ispašću glup, možda nešto više, ali mi zatvor ne preti – kazao je uz napomenu da mu nije poznato da je neko na Kosovu osuđen za slično krivično delo.

Povodom reakcije EU da je prekršen Briselski sporazum, kaže da ga to ne iznenađuje jer je reč o velikom problemu.

– Svedoci smo da i sudije, svakodnevno, gledaju šta rade nosioci kosovske vlasti i na osnovu toga shvataju da je nepoštovanje Briselskog sporazuma poželjno jer njih niko do sada nije ozbiljno ukorio zbog toga, niti postavio kao problem – naglasio je Vlajić.

U veću koje je donelo presudu su umesto dva Srbina i jednog Albanca, sedeli samo Albanci, a advokat iznosi mišljenje da je EU morala da se oglasi znatno ranije jer im je je sastav veća bio poznat ranije.

– Kao drugo, to njihovo upozorenje je, rekao bih narodski, bez zuba i neće proizvesti nikakvu posledicu – ocenio je Vlajić.

On ne veruje da će se postupak protiv Todosijevića završiti onako kako i mora, oslobađajućom presudom i, kako navodi, “priznanjem da smo slobodni, da imamo slobodu mišljenja” i mišljenje možemo da kažemo.

– U demokratskom društvu ne bi trebalo i ne bi smeo da iko vrši pritisak na pravosuđe, pa to ne bi smelo da se desi ni u ovom slučaju – kazao je Vlajić i istakao da se kosovsko pravosuđe pokazalo i dokazalo kao nesposobno, nespremno i nevoljno da sudi objektivno i fer u postupcima gde su uključeni interesi različitih naroda.

Nebojša Vlajić

Presudu nije ni dobio ni video

Međunarodna zajednica je tek sada priznala kršenje Briselskog sporazuma. Suđenje je pre dve godine počelo u Prištini, a moralo je da bude u Kosovskoj Mitrovici jer je delo navodno učinjeno u Zvečanu, stav je advokata Vlajića.

Upitan kakvi su dalji pravni koraci, on je odgovario da je postupak pravosnažno završen, a da su moguća vanredna pravna sredstva zahtev za zaštitu zakonitosti ustavnom sudu u Prištini.

Vlajić nije mogao da komentariše presudu jer je nije ni dobio ni video.