Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Španska civilna garda uz podršku Evropola izvela je operaciju vezanu za prodaju prehrambenih proizvoda koji su bili zagađeni bakterijom listerija, a koja je dovela do hapšenja šest osoba i pritvaranja dve osobe.

Iako su odgovorni bili svesni da je veći proj proizvoda sadržao listeriju još od prošle godine,  kada je bila prava epidemija u Sevilji, oni nisu o tome obavestili vlasti i nastavili su da ih prodaju, saopštio je Evropol.

Proizvodi će biti spaljeni u Kadizu u Španiji.

Istrage su otkrile da su najmanje tri osobe odgovorne za proizvode znale da je serija iz decembra 2018. godine bila zaražena listerijom, ali o tome nisu obavestile vlasti.

Ova serija je mogla da bude razlog za nekoliko slucajeva epidemije listerije u Španiji.

Zvaničnici su potvrdili da su mesni proizvodi kompanije koju su istraživali bili uzrok prve epidemije otkrivene u Sevilji prošlog avgusta.

Veruje se da su se 193 osobe zarazile od listerije.

Iako je kompanija koja je prodavala zaražene proizvode uglavnom radila u Španiji, veruje se da je zaraženo još nekoliko osoba u drugim evropskim zemljama: četiri člana jedne nemačke porodice i britanski državljanin u Francuskoj.

Ova bakterija može da uzrokuje pobačaj ili prerani porodu trudnica te zahvatiti svaki organ, čak i središnji živčani sustav (meningitis). Osetljive grupe su novorođenčad, ljudi stariji od 70 godina i oni s oštećenim imunološkim sistemom. Većina zaraza događa se između jula i avgusta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here