Pixabay.com

Uredbom se potrošačima prepušta izbor da novi uređaj kupe s punjačem ili bez njega.

Sat je počeo da otkucava. Nakon što je Evropska unija donela uredbu kojom će svi elektronski uređaji morati da koriste isti standard punjača (USB-C), donešen je i konačni službeni rok nakon kojeg ta uredba stupa na snagu.

Tako će svi uređaji, koji se nađu na tržištu EU nakon 28. decembra 2024. godine, morati da budu opremljeni USB-C slotom za punjenje.

Uredba je objavljena u službenom listu EU i stupa na snagu za 20 dana, a države članice imaće najviše 24 meseca da prilagode nacionalno zakonodavstvo ovoj uredbi.

Iako se već ranije znalo da će USB-C morati biti prihvaćen kao standard u sledeće dve godine, nije bilo jasno kad će to tačno biti. Prve informacije govorile su o jeseni 2024. godine, dok je nakon prihvatnja direktive bio spominjan kraj 2024. godine.

Uredba je, kako su istakli iz EU, doneta kako bi se smanjila količina elektronskog otpada do koje dolazi zbog odbacivanja punjača starije generacije, a čiji slotovi ne odgovaraju onim na novim uređajima. Prema zvaničnim podacima, u EU se svake godine odbaci gotovo 11.000 tona elektronskog otpada.

Uredbom se takođe potrošačima prepušta izbor da novi uređaj kupe s punjačem ili bez njega, čime štede novac, a ujedno se smanjuje količina elektronskog otpada povezanog s proizvodnjom, prevozom i odlaganjem punjača.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here