Tanjug

Evropski parlament danas je na plenarnoj sednici u Briselu ogromnom većinom podržao ulazak Hrvatske u šengenski prostor i sada je za definitivnu potvrdu potrebna još odluka Saveta Evropske unije.

Poslanici su izglasali mišljenje Evropskog parlamenta o nacrtu odluke Saveta Europske unije za primanje Hrvatske u šengenski prostor. Glasalo je 612 poslanika, od kojih 534 za, 53 protiv, a 25 je bilo uzdržano.

U tom tekstu se kaže da Hrvatska ispunjava sve kriterijume za pristupanje šengenskom prostoru i nema prepreka da postane punopravna članica tog prostora bez unutrašnjih graničnih kontrola.

Tim glasanjem završena je uloga Evropskog parlamenta u postupku ulaska Hrvatske u šengenski prostor. Uloga EP u tom odlučivanju samo je savetodavna, ali prema pravilima postupka, Savet, odnosno države članice, mora da zatraži mišljenje od Parlamenta.

Iako to mišljenje za Savet nije obavezujuće, ipak je dobro da ono bude pozitivno – i zbog političke poruke, a i zbog toga da se možda nekim članicama koje bi mogle imati određene rezerve prema proširenju Šengena ne pruži prilika da eventualno negativno mišljenje ne iskoriste kao izgovor za protivljenje.

Konačnu odluku doneće 22 države članice Unije, članice šengenskog prostora, na sastanku 9. decembra.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here