Falsifikovani lekovi-unosan biznis!

0

Budite oprezni kada kupujete lek: Crno tržište lekova je i u Srbiji
 

Trgovina falsifikovanim lekovima, tek sada javno obelodanjena u zapadnoj Evropi, u Srbiji je odavno prisutna. Domaće veledrogerije priznaju da su na srpskom tržištu prisutni neregistrovani i falsifikovani lekovi.

 

Takođe, u farmaceutskim kućama tvrde da u Srbiji paralelno "dejstvuju" dva tržišta – legalno, koje posluje po strogo međunarodnim normama i zakonskim propisima država i odomaćeno sivo tržište, čiji je godišnji obrt "težak" na milione evra.

O toj pojavi otvoreno je progovorio pomoćnik direktora najpoznatije srpske veledrogerije farmaceut Rade Lazarević koji je ekskluzivno za "Vesti" rekao da u Srbiji rade legalno sivo i crno tržište koja ugrožavaju ne samo postojanje naših farmaceutskih kuća, već i zdravlje, pa i živote ljudi.

Svi smo na gubitku zbog falš lekova: Rade Lazarević

"Od ukupnog godišnjeg u Srbiji prometa lekova od 500 miliona evra, crnom tržištu pripada, prema poslednjim istraživanjima, najmanje dvanaest miliona evra. Iako to nije mala suma novca, šteta je daleko veća, jer smo svi na gubitku, država takođe. A kako se to radi u našoj zemlji – sivo tržište, neregistrovane, falsifikovane i ukradene lekove prvo prebaci na Kosovo i Metohiju i sa novim papirima vrati sve te medikamente u centralnu Srbiju. Još je opasnije crno tržište koje se snabdeva švercerskim kanalima – u bunkerima i gepecima, u nehigijenskim uslovima i neadekvatnim kutijama se transportuju lekovi. Uglavnom je reč o falsifikovanim medikamentima koji najčešće sadrže štetne supstance", upozorava Lazarević.

 

Objašnjenje ministra
Ministar zdravlja dr Tomica Milosavljević tvrdi da je i taj sektor regulisan podzakonskim aktima, pa "da nema govora o crnom tržištu".

"Sve nabavke i upotrebe neregistrovanih lekova regulisali smo podacima Zakona o lekovima i nije tačno da se na divlje nabavljaju i upotrebljavaju. I njih je Fond zdravstva stavio na takozvanu D listu, što znači da se i oni dobijaju preko recepta".

Ministar zdravlja ipak je priznao da pojedini lekari domova zdravlja i nekih bolnica govore pacijentima da neki lek nije registrovan, ali ga mogu nabaviti i bez recepta u "tim i tim" apotekama.

 

U našoj najvećoj i najuglednijoj farmaceutskoj kući, vršačkom "Hemofarm Stada", kažu da do sada nije bilo primera falsifikovanja bilo kog njihovog leka, ali su potvrdili da i danas bez obzira na Zakon o lekovima deluju sivo i crno tržište. Posebno su ukazali na nekontrolisan uvoz i onih lekova koji se proizvode u Srbiji.

 

Broj falsifikovanih lekova u Evropskoj uniji se stalno povećava, izjavio je u decembru 2009. evropski komesar za industriju Ginter Ferhojgen nemačkom dnevniku "Velt".

 

On je istakao da se pre svega radi o antibioticima, lekovima protiv raka, antimalarijskim lekovima, antiholesterolima, lažnoj "Vijagri" i drugim medikamentima.

U julskom izveštaju EU navedeno je da je veliki broj falsifikovanih lekova zaplenjenih u 2008. godini poticao je iz Indije. Očekuje se da se zemlje EU tokom 2010. dogovore o merama za borbu protiv falsifikovanja lekova.

 

Ova upozorenja veledrogerija i farmaceutskih kuća dobila su potvrdu na kraju 2009. godine kada je otkriveno da je u Boljevcu i Banatskom Novom Selu devedesetoro pacijenata primilo lažne tetanus serume. Možda za ovaj događaj ne bi javnost ni saznala da Agencija za kontrolu lekova proveravajući ovaj serum nije otkrila falsifikat i tu činjenicu odmah javno saopštila. Zatim je pokrenut krivični postupak protiv NN lica iz tri kompanije, čija imena nikada nisu obelodanjena, a ni do danas se ne za da li je iko odgovarao za ovaj falsifikat.

 

Najnovija studija koju je sponzorisala farmaceutska kompanija "Fajzer" pokazuje da su u Evropskoj Uniji najčešće falsifikovani lekovi "vijagra" protiv impotencije i "lipitor" protiv holesterola.

U grupi često falsifikovanih medikamenata su još sredstva za gubitak kilograma, zatim lek "tamiflu" protiv gripa, koji se izdaju isključivo na recept, pilule za erektivnu disfunkciju, sredstva za ostavljanje pušenja i lekovi protiv bolova.

 

Da je situacija alarmantna potvrdile su dodatne kontrole carinika koji su na granicama Unije samo za dva meseca provera zaplenili 34 miliona raznih falsifikovanih tableta sa toksičnim sastojcima.

 

"Tamiflu" afera
Usred velike galame oko svinjskog gripa izbila je i "tamiflu" afera koja je pokazala da se može švercovati i s najkontrolisanijim lekovima. Naime, građani Srbije sve češće su kupovali na slobodno "tamiflu" protiv gripa.

To je izazvalo čuđenje Ministarstva zdravlja koje je objavilo da se ovaj lek isključivo nalazi u određenim bolnicama i domova zdravlja i isključivo se može dobiti preko recepta.

 

Kada je kontrola izvršena, utvrđeno je da su ga apoteke prodavale slobodno, ali nije otkriveno kako se lek obreo u Srbiji mimo države i ko je ilegalni uvoznik.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here