Švajcarski as pamti i Sinsinati 2003.

Rodžer Federer, treći “reket” sveta, načinio je čudo u četvrtfinalu na Australija openu protiv Amerikanca Tenisa Sandgrena (100. mesto). Prošao je dalje pošto je spasao sedam meč-lopti, a jednu i na protivnikov servis pri 6:5 u taj-brejku četvrtog seta.

Nije mu to prvi put da se na ivici poraza suoči s toliko prilika svog suparnika za pobedu. U prvom kolu na turniru iz masters serije u Sinsinatiju namučio ga je Australijanac Skot Drejper. Federer ga je savladao s 4:6, 6:3, 7:6 (12:10).

Na takmičenju iste klase u Šangaju 2014. u drugom kolu je istopio pet meč-lopti Argentinca Leonarda Majera. Pobedio ga je sa 7:5, 3:6, 7:6 (9:7). U polufinalu je bio uspešniji i od Novaka Đokovića, a u finalu i od Francuza Gaela Monfisa.

Još tri puta mu se desilo da je na turnirima za grend slem njegov rival ostao praznih šaka uprkos meč-loptama. Na Ju-Es openu je to bilo dvaput: 2000. u prvom kolu protiv Holanđanina Petera Veselsa (jedna) i 2014. u četvrtfinalu s Monfisom (dve). Na Vimbldonu 2016. Hrvat Marin Čilić je u četvrtfinalu proćerdao tri prilike. Nijednom na ta tri turnira švajcarski as nije trijumfovao.

Na Australija openu Federeru je pripalo svih šest poslednjih duela na pet setova. Poslednji put je poklekao proiv Britanca Endija Mareja u polufinalu 2013. u koje je ušao pobedom s 3:2 protiv Francuza Žoa Vilfrida Conge.

Federer je protiv Sangrena odigrao 116. meč u Melburnu, što je rekordan broj na jednom od četiri turnira za grend slem, a rekordna je na jednom od četiri svetilišta teniske igre i njegova 102. pobeda (na Vimbldonu 101, a Amerikanac Džimi Konors na Ju-Es openu ima 98; Švajcarac ih u Njujorku ima 89).

S 38 i po godina švajcarski as je i najstariji polufinalista na turnirima za grend slem posle Konorsa na pragu četrdesete na Ju-Es openu 1991. Na australijskom openu nije bilo starijeg u poslednje 44 godine. Proslavljeni Australijanac Ken Rouzvel je već zagazio u petu deceniju života kada je igrao u polufinalu 1976. i 1977.

U Melburnu je Federer polufinalista 15. put. Toliko puta je dosegao i na travi u nemačkom Haleu, a po 16. puta u svom Bazelu i na završnom turniru sezone. To su rekordne brojke budući da su po 14 puta polufinalisti bili Konors na Ju-Es openu, a španski as Rafael Nadal na turniru iz masters serije na šljaci u Monte Karlu.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here