File: Evropska komisija neutralna po pitanju Kosova

0

Štefan File
 

"Saradnja u regionu i odnosi između Srbije i Kosova su veoma važni. Regionalna saradnja je ključ Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ona treba da bude efektivna", rekao je File u izjavi za sajt "Euroaktiv".

 

Evropski komesar za proširenje je podsetio da je Srbija podnela zahtev za članstvo u EU krajem prošle godine i da Komisija sada čeka zeleno svetlo Evropskog saveta.

On je kazao, da EK u međuvremenu, radi sa kosovskim vlastima na promovisanju njihovih evropskih težnji, jer, prema njegovim mišljenju, "veoma je važno da nijedna zemlja ne bude ostavljena po strani".

 

File je takođe govorio o regionalnoj konferenciji na Brdu kod Kranja, ocenivši da je taj skup bio uspešan.

 

"Prvi put su lideri država pokazali svoju posvećenost da pomognu jedni drugima u ispunjavanju evropskih težnji", dodao je evropski komesar za proširenje.

 

On je kazao da se na primeru graničnog spora između Hrvatske i Slovenije, može videti da, ako postoji volja, postoji put za rešenje problema.

 

Govoreći o situaciji u BiH, File je kazao da rešenje nije "čehoslovački model" podele države, istakavši da je međunarodna zajednica istakla potrebu za očuvanjem te zemlje.

 

"Potrebno je da se BiH pomeri od postdejtonske države u proevropsku eru, i ja se nadam da će izbori koji treba da se održe u oktobru biti korak u tom pravcu", zaključio je File.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here