Finale jakih žena

0

Angela Merkel opet na tribinama

Nemački list "Bild" je napravio poređenje koja od dve šefice države ima više moći, uspeha, stila… Tako je Angela Merkel prema američkom magazinu "Forbs" – najmoćnija žena na svetu koja je "izašla na kraj sa krizom evra i posredovala u ukrajinskom građanskom ratu, kao posrednik između Zapada i Moskve".

I u svojoj zemlji je kancelarka broj jedan, jer je njena partija CDU dominantna sa 40 odsto podrške birača.

Kristina Kirhner važi za šeficu države bez većeg svetskog uticaja, a na "Forbsovoj" listi je na 19. mestu. Unutar zemlje je takođe sporna, a njena partija je na poslednjim izborima za kongres izgubila 11 odsto glasova.

Što se tiče navijačkih strasti, Merkelova je još kao studentkinja 1974. godine na lajpciškom stadionu gledala utakmicu DDR-a (Istočna Nemačka) i Engleske (1:1), a od 2006. godine je vatreni navijač "pancera" posle ujedinjenja. Ona zna imena svih igrača i redovno ih hrabri u svlačionici, što će se sigurno desiti i danas u Rio de Žaneiru.
 

Mama protiv kraljice

I po omiljenosti je Merkelova u velikoj prednosti. Njen nadimak je Muti (mama) i uživa podršku čak 71 odsto nemačkih građana. Na drugoj strani, Kirhnerovu zovu "kraljica Kristina" i njen narod je sve ogorčeniji zbog kriminala, krize i korupcije Kirhner-klana, tako da stalno dolazi do masovnih demonstracija u Buenos Ajresu.

Kirhnerova koristi fudbal da bi bila omiljena i da bi osigurala svoju političku moć, pa je zbog toga investirala 110 miliona evra u ligu. Ona neće biti danas na stadionu zbog upale krajnika, ali će TV prenos gledati kod kuće.

U zaradama se ove dve političarke teško mogu porediti, piše "Bild".

Nemica zarađuje 21.252 evra mesečno i živi skromno u renoviranom stanu u Berlinu i poseduje samo kućicu za odmor u Ukermarku. Za argentinsku predsednicu se procenjuje da ima 13 miliona evra, a uz to dolaze vile, firme, hoteli, imanja. Njena plata je državna tajna, a hobi joj je luksuzni šoping na putovanjima po svetu.
Kad je u pitanju stil, Merkelova takođe ne može da parira Kirhnerovoj. Najradije, kao uniformu, ona nosi blejzere, pantalone i ravne cipele, uz to upadljive ogrlice, bez prstenja.

 

Kod kuće je najbolje: Argentinska predsednica Kristina Kirhner
 

Kristina Kirhner nosi luksuznu garderobu, skupe kostime firme Luj Viton, visoke potpetice i voli skupe lepeze. Uradila je i više estetskih operacija i uvek je naglašeno našminkana.

 

Doktor fizike ili pravnik

Privatno, Merkelova je doktor fizike, po drugi put udata, rado sama kuva, voli baštu, a dane odmora najradije provodi u šetnjama po Iskiji i u južnom Tirolu. Kirhnerova je po struci pravnik, a za vreme studija se zaljubila u svog kasnijeg supruga i predsednika države Nestora Kirhnera. Posle njegove smrti preuzela je da vodi zemlju, ima dvoje dece, a najvažniji savetnik joj je 37-godišnji sin Maksimo.

U privredi je zato Merkelova nenadmašna, jer upravlja četvrtom ekonomijom na svetu sa privrednim rezultatima od 2.500 milijardi evra. Stotine nemačkih firmi su svetski lideri na globalnom tržištu, a zemlja ostvaruje rekord i u zaposlenosti sa samo šest odsto nezaposlenih.

Argentina je zemlja večite ekonomske krize. Posle državnog bankrota 2001. godine, sada im preti novi bankrot zbog prezaduženosti. Ekonomska snaga je 351 milijarda evra, a svaki peti mladi Argentinac je bez posla.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here