Folklorna niska bisera

0

 

 

Pozivu velikog folklornog "neimara" i KUD-a "IN" (Internacional) iz Lidenšajda, kao neposrednih domaćina, odazvalo se 11 ansambala iz osam KUD-ova u pokrajini Severna Rajna-Vestfalija. Dvorana "Šicenhof" bila je popunjena do poslednjeg od ukupno 300 mesta.

"Biserni folklorni niz" započele su mlade grupe "Sloga" iz Gelzenkirhena "Igrama iz Leskovca", a nastavili "Đurđevak" iz Ahena "Igrama iz Srema". "Dijamanti" iz Vupertala predstavili su se "Igrama iz Šumadije", "Biseri" iz Kelna "Vlaškim igrama", "Nikola Tesla" iz Hagena "Igrama iz Srbije", a "Sveti Sava" – Leverkuzen "Igrama iz Mačve".

Zaigrao i domaćin

Organizacioni tim domaćina, KUD "IN" iz Lidenšajda uspešno je realizovao svoju prvu veliku priredbu. Mića Trajković je i sam zaigrao u kolu, a njegova igračka virtuoznost nije ostala nezapažena.

Pauzu pred nastup "velikih" ansambala premostila je virtuozna muzička grupa "Veseli Vranjanci" uz čiju su muziku brojni gosti zaigrali, pa tako i sami doprineli lepom i nezaboravnom susretu.

Nastup odraslih folklornih grupa počeo je "Izvor" – Reklinghauzen "Igrama iz Srbije", a nastavili su "Biseri" iz Kelna "Igrama iz Timoka". Folkloraši "Svetog Save" iz Leverkuzena "Igrama iz Banata", "Đurđevak" iz Ahena "Igrama iz Leskovca", "Kolo" iz Esena "Igrama iz Gruže", a na kraju prava umetnička poslastica bile su "Šopske igre" kelnskih "Bisera".

Folklorijada "Igrajmo kolo" imala je revijalni karakter i nije bilo takmičarskog rivaliteta pa je tako idejna zamisao druženja ostvarena u potpunosti. Mića Trajković nije sedeo ove folklorne večeri.

 

Kao pravi domaćin, prišao je svakom gostu, a u dužem razgovoru posebno se zadržao sa voditeljima gostujućih folklora ćaskajući o minulim decenijama i stvaranju srpskih KUD-ova na području ove nemačke pokrajine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here