commons.wikimedia/Heinrich Böll Stiftung
Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon izjavila je da ukoliko se liberalizuju vize za Kosovo, lakše će se prihvati kompromisi koji mogu proizaći iz konačnog sporazuma Srbije i Kosova.

– Biće nešto za Zajednicu srpskih opština, ali kako će biti sastavljena i kako će izgledati, kakva će biti njena izvršna ovlašćenja, mislim, kakvu izvršnu vlast može imati, videćemo. I naravno da ne bi trebalo da bude bilo šta poput Republike Srpske u Bosni. Zato mislim da bi mnoge diplomatske snage trebale da prođu kroz sve tačke Ahtisarijevog plana i tada će ZSO biti samo jedno pitanje. Razumem zašto premijer Kurti u ovom trenutku nije spreman da govori samo o ovom pitanju i delim njegov stav da treba sačekati i videti šta će biti u paketu, a zatim ćemo odlučiti kako da se bavimo tim tačkama – rekla je ona.

Fon Kramon je naglasila da se raduje konačnom dogovoru u dijalogu Beograda i Prištine.

– Svi se radujemo konačnom sporazumu, koji bi doneo pomirenje uz obostrano priznanje obe strane. Zbog toga moramo nastaviti ovaj dijalog kako bismo normalizovali odnose između Kosova i Srbije. Ovo je najvažnije. Važno je za građane na Kosovu, važno je za nas u Evropskoj uniji, jer bez toga ne može biti evropskog puta za Kosovo – rekla je ona.

Prema njenim rečima, dugoročna perspektiva Kosova trebalo bi da bude integracija u Evropsku uniju. Fon Kramon je rekla da je ideja promene granica toksična i da o tome ne može biti rasprave.

– Imali smo sličnu debatu o Bosni, pa se moramo distancirati i ostaviti to pitanje iza sebe. Spomenula sam da je pitanje nestalih osoba presudno i znamo da su u tom pogledu postignut neki napredak – rekla je ona.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime