Fond za dijasporu najizdašniji

0

Sjajna saradnja sa aktivistima: Mićo Ćetković
 

– Trenutno na računu imamo tačno 33.655 evra, najveći prilog, 25.000 evra, dobili smo od Fonda za dijasporu, a među brojnim pojedinačnim donatorima posebno bih istakao dr Miloja Miličevića iz Berlina (2.000 evra), Nikolu Stankovića iz Bad Homburga (2.000 evra), klubove Jugos, "Sveti Sava", "Rastko", Soko i "Nikola Tesla", svi iz Minhena, koji su uplatili 2.400 evra, klub "Sveti Sava" iz Štutgarta 1.500 evra, te Crkvenu opštinu Minhen koja je uplatila 614,20 evra – ističe Ćetković.
On dodaje da se zahvaljuje i svim drugim donatorima i volonterima koji su na bilo koji način pomogli u humanitarnim akcijama.

 

Čeka se procena

– Kad bude konačno procenjena šteta koje su poplave načinile u Srbiji i Republici Srpskoj, Fond za dijasporu će u tom odnosu i dodeliti pomoć ugroženima jer mi ne želimo ni u kom slučaju da odvajamo naš narod sa obe strane Drine – kaže za "Vesti" dr Miloje Milićević iz Berlina.

– Odmah posle katastrofe koja je zadesila otadžbinu, dijaspora se digla na noge da pomogne zemljacima, a samo je putem Predstavništva RS koji rukovodim, ugroženima otpremljeno 40 šlepera humanitarne pomoći – kaže Ćetković.

Tokom tih akcija ostvarena je sjajna saradnja sa brojnim srpskim aktivistima u Nemačkoj.

– Želeo bih posebno da istaknem angažman Radivoja Malića, predsednika CO u Minhenu i Gojka Baralića, predsednika KUD Jugos u Minhenu. U Pasauu se istakao Goran Stevanović, u Frankfurtu sam sjajno sarađivao sa protom Simonom Turkićem i prevoznikom Zdravkom Mitrovićem, u Karlsrueu sa protom Aleksandrom Škorićem, dok su u Dortmundu najangažovaniji bili Dragan Ivašković i Dragan Gagić, članovi tamošnjeg KUD-a Srbija – kaže Ćetković.

On se na popularizaciji humanitarnih akcija i redovnom praćenju svih aktivnosti na tom polju posebno zahvalio "Vestima", naglašavajući da su zemljaci zahvaljujući najtiražnijem dnevniku dijaspore bili na vreme i tačno obavešteni gde i kako mogu da pomognu i predaju pripremljene humanitarne pošiljke.

 

Priredba 5. jula

Predstavništvo RS organizuje veliku humanitarnu priredbu, koja će se 5. jula održati u Štutgart-Degerlonu (Albstr.). Svoje učešće, i to bez honorara, već su potvrdili estradne zvezde Miloš Bojanić, Nedeljko Bilkić, Miki Stanojević i Bela Rada, Cvele… a očekuju se potvrde o učešću još nekih pevača.

 

Priredbi će prisustvovati i predstavnik Vlade Republike Srpske. Ulaz će biti besplatan, ali će se podrazumevati da posetioci umesto toga ostave humanitarni prilog (koliko ko može da izdvoji) koji će biti upućen onima koji su u katastrofi ostali bez ičega.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here