Formirana nova vlada u Berlinu

0

Merkelova, koja je danas ponovo izabrana za kancelara, istakla je da će Ustav i zakone svoje zemlje poštovati i braniti, obaveze savesno ispunjavati i prema svima biti pravedna.

 

”Tako mi Bog pomogao”, rekla je i ovaj put Merkelova, koja po zakonu ima mogućnost da izostavi te reči.

 

Posle zakletve, predsednik države Horst Keler je imenovao vladu, tako da će od danas ponovo, posle 11 godina pauze, Nemačkom vladati ”crno-žuta” koalicija, sastavljena od demohrišćana kancelara Merkelove i liberali, koje vodi Gvido Vestervele.

 

Merkel, konzervativna političarka srednjih godina, koja važi za pragmatičara, doktor fizike, ćerka evangelističkog sveštenika, Nemica iz DDR je i u drugom mandatu nemački kancelar.

 

Od važnijih naimenovanja, vicekancelar i šef nemačke diplomatije je predsednik liberala Vestervele, rođen 1961. godine, pravnik po struci i liberal po političkom uverenju.

 

Ministar odbrane je dosadašnji ministar privrede, baron Karl-Teodor cu Gutenberg, do sada ”rekorder” po mladosti u vladi. Star svega 37 godina, političar ultrakonzervativne, bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), cu Gutenberg je postao i najomiljeniji nemački političar.

 

Bundestag – donji dom nemačkog parlamenta

  

Umesto cu Gutenberga, u novoj vladi je od sada najmlađi član Filip Resler, ministar zdravlja,star 36 godina. On je Vijetnamac po rođenja, koga je kao bebu usvojila jedna nemačka porodica.

 

Ministar finansija je dosadašnji ministar unutrašnjih poslova Volfgang Šojble iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU), siva eminencija i najstariji član vlade.

 

Dosadašnji šef Kancelarske službe Tomas de Mazijer (CDU), Prus, čije je organizacione sposobnosti sama Merkelova hvalila, novi je ministar unutrašnjih poslova.

 

Jedan od prioriteta nove vlade, koja je formirana mesec dana posle septembarskih, saveznih izbora je, kažu analitičari, hvatanje u koštac s finansijskom i privrednom krizom, ali na način da Nemačka iz svega toga izađe jača.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here