EPA/Đorđe Savić

Francuska analitičarka Marion Marešal, koja vodi Institut društvenih, ekonomskih i političkih nauka u Lionu, objavila je na svom Tviter nalogu da je Kosovo istorijski srpska pravoslavna teritorija, ali da su ga godinama kolonizovali Albanci muslimani.

Komentarišući veliki dolazak muslimana u Francusku, iz država koje su nekada bile okupirane i kojima je vladala upravo Francuska, Marešal je rekla da bi to moglo promeniti istoriju.

– Demografija je ta koja stvara istoriju, pogledajte samo Kosovo. Ovu pretežno srpsku pravoslavnu zemlju decenijama su kolonizovali muslimanski Albanci – rekla je Marešal.

Njenu izjavu preneli su i pojedini albanski mediji u Prištini, uz kritiku da ona nema “istorijsku osnovu”, jer, kako navodi Reporteri, “Srbi su pokušali da kolonizuju Kosovo 1990-ih godina, a Albanci nisu bili muslimani tokom godina pre otomanske okupacije”.

3 COMMENTS

  1. Sada kada bi mogli pisati istoriju, lazu samog sebe i traze neke krivce iz otomanske historije. Ko nema veze sa historijom neka cuti, prava osnova za inteligentno ponasanje bi to bila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here