EPA/Đorđe Savić

Francuska analitičarka Marion Marešal, koja vodi Institut društvenih, ekonomskih i političkih nauka u Lionu, objavila je na svom Tviter nalogu da je Kosovo istorijski srpska pravoslavna teritorija, ali da su ga godinama kolonizovali Albanci muslimani.

Komentarišući veliki dolazak muslimana u Francusku, iz država koje su nekada bile okupirane i kojima je vladala upravo Francuska, Marešal je rekla da bi to moglo promeniti istoriju.

– Demografija je ta koja stvara istoriju, pogledajte samo Kosovo. Ovu pretežno srpsku pravoslavnu zemlju decenijama su kolonizovali muslimanski Albanci – rekla je Marešal.

Njenu izjavu preneli su i pojedini albanski mediji u Prištini, uz kritiku da ona nema “istorijsku osnovu”, jer, kako navodi Reporteri, “Srbi su pokušali da kolonizuju Kosovo 1990-ih godina, a Albanci nisu bili muslimani tokom godina pre otomanske okupacije”.

3 KOMENTARA

  1. Sada kada bi mogli pisati istoriju, lazu samog sebe i traze neke krivce iz otomanske historije. Ko nema veze sa historijom neka cuti, prava osnova za inteligentno ponasanje bi to bila.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime