Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj i Hašim Tači (Foto: Arhiva)

Tom Gaši, jedan od najangažovanijih prištinskih advokata sa odličnim uvidom u stanje u kosovskom pravosuđu, a posebno u vezi s aktivnostima Specijalnog suda, u intervjuu za Kosovo onlajn otkrio je da je Ramuš Haradinaj u Hag u julu 2019. pozvan kao okrivljeni.

On kaže da se većina pozvanih iz bivše OVK branila ćutanjem na prvom saslušanju i ističe da će kazne biti drastične bez obzira na aktuelni položaj i funkciju koju pojedinci imaju. Gaši, koji je i advokat Specijalnog suda u Hagu, navodi da svi koji su pozvani u Hag znaju u kom svojstvu tamo odlaze i ocenjuje da je došlo vreme da se podignu optužnice.

Kada možemo očekivati prve optužnice Specijalnog suda?

– Znamo da je više od stotinu pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova pozvano pred Specijani sud u Hagu u svojstvu osumnjičenih. Ima više od 850 svedoka, koji su faktički svedočili. Većina tih svedoka nalazi se na teritoriji Republike Srbije. Ovaj veliki broj pozvanih u svojstvu osumnjičenih i u svojstvu svedoka pokazuje da je sada vreme za podizanje optužnica. Ipak, niko ne može tačno da kaže datum, nedelju ili mesec u toku ove godine.

Da li to znači da svi koji su pozvani u Hag znaju da li su okrivljeni?

– Svi oni znaju u kom svojstvu su pozvani. Iako neko u početku to ne zna, u momentu kad da izjavu pred Specijalnim tužilaštvom, bez obzira da li je to na Kosovu ili u Hagu, on prethodno mora biti upoznat u kom svojstvu je pozvan. Sasvim su druge obaveze ako neko daje izjavu u svojstvu okrivljenog nego u svojstvu svedoka. U većini slučajeva bivši pripadnici OVK su u teškoj poziciji ako daju izjavu u svojstvu svedoka, jer oni moraju da kažu istinu na svako pitanje Specijalnog tužilaštva u Hagu, a ako je neko pozvan u svojstvu okrivljenog on može da da izjavu ali i ne mora, može da  se brani ćutanjem. I ćutanje je jedna taktika odbrane, jedan broj pripadnika OVK se tako branio. Tako se i premijer Kosova Ramuš Haradinaj branio u Hagu, on nije dao izjavu pred Specijalnim tužilaštvom.

Kolike kazne se mogu očekivati za optužene pred Specijalnim sudom u Hagu?

Zaprećene kazne su drastične, sve su predviđene zatvorom, a maksimalna kazna je doživotna.

U izveštaju Dika Martija Hašim Tači se direktno dovodi u vezu sa zločinima kojima se bavi Specijalni sud, da li će i on biti pozvan imajući u vidu da je još aktuelni predsednik na Kosovu?

– Državne funkcije, sadašnje ili u prošlosti nemaju nikakve veze sa Specijanim sudom, svako može biti pozvan. Mislim da, imajući u vidu da se u izveštaju Dika Martija ime Hašima Tačija spominje između 15 i 17 puta da će on biti pozvan, u funkciji osumnjičenog ili svedoka, a nije isključeno i da je već pozvan do sada – rekao je Gaši za Kosovo online.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here