EPA-EFE/Roman Rios

General Kristofer Kavoli, vrhovni komandant savezničkih snaga NATO u Evropi, rekao je da je uveren da će ukrajinske snage održati svoje linije u regionu.

Vrhovni komandant NATO rekao je da ne veruje da je ruska vojska rasporedila dovoljno vojnika za strateški proboj u regionu oko Harkova na severoistoku Ukrajine. General Kavoli je dodao da je uveren da će ukrajinske snage održati svoje linije u regionu.

Rusija je prošle nedelje otvorila novi front u ukrajinskom ratu kada su male grupe visokomobilnih jedinica brzo prešle granicu i ušle u region Harkova, prisilivši Ukrajinu da požuri sa trupama iz drugih područja.

Ukrajina dobija “ogromne količine” municije

– Rusi nemaju potreban broj vojnika za strateški proboj – rekao je Kavoli na konferenciji za medije u sedištu NATO u Briselu posle sastanka vojnih komandanata iz celog transatlantskog saveza.

– Što je još važnije, oni nemaju veštinu i sposobnost da to učine, da deluju na nivou potrebnom za iskorišćavanje bilo kakvog proboja u stratešku prednost – dodao je.

– Imaju sposobnost da ostvare lokalni napredak i učinili su nešto od toga. Takođe su napravili neke lokalne gubitke – istakao je general.

Nije dao nikakve podatke o broju vojnika koje je Rusija rasporedila na tom području.

Admiral Rob Bauer, predsednik vojnog odbora NATO, rekao je na konferenciji za medije da uskoro očekuje “ozbiljna poboljšanja” u količini municije koju će ukrajinske snage dobiti.

Ruske snage nadmašuju ukrajinske trupe ponekad u razmeri deset prema jedan, tvrde zvaničnici.

Nedostatak municije u Ukrajini delimično je rezultat višemesečnog kašnjenja u dobijanju velikog paketa vojne pomoći za Ukrajinu posredstvom Američkog kongresa.

Kavoli je rekao da ukrajinski saveznici sada isporučuju “ogromne količine” municije i sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa, kao i “značajne količine” oklopnih vozila koja će pomoći u borbi protiv napredovanja kod Harkova.

– U vrlo sam bliskom kontaktu sa našim ukrajinskim kolegama i uveren sam da će oni održati liniju – rekao je.

1 COMMENT

  1. SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here