EPA-EFE/Erin SCHAFF

Kovčeg Rut Bader Ginzberg, nedavno preminule sudije Vrhovnog suda SAD, premešten je zgradu američkog Kongresa, čime je postala prva žena u američkoj istoriji kojoj je ukazana takva čast.

U prethodna dva dana kovčeg s njenim telom bio je izložen pred zgradom Vrhovnog suda, gde se od nje oprostilo više hiljada građana, prenosi Glas Amerike.

Kolone ljudi smenjivale su se na stepenicama institucije čiji je Ginzberg sudija bila punih 27 godina.

Dostignuća sudije Ginzberg u oblastima zaštite ljudskih prava, seksualnih manjina, prava žena, mnogobrojnim poštovaocima postala su životna inspiracija, navodi VOA.

Sudija Ginzberg nosila je nadimak “Ozloglašena RBG” zbog, kako se veruje, odlučne odbrane prava žena i manjina, ali i snage koju je pokazala noseći se sa zdravstvenim i privatnim životnim krizama.

Važila je za jednu od četvoro od devetoro sudija Vrhovnog suda liberalnije orijentacije.

Nakon njene smrti, kako dodaje VOA, gotovo je izvesno da će predsednik SAD Donald Tramp povećati broj konzervativnijih sudija u Vrhovnom sudu, pre predsednickih izbora koji se održavaju u novembru.

To je izazvalo kritike dela američke javnosti, ali i pristalica sudije Ginzberg, koja je pre smrti zatražila da se mesto koje će ostati upražnjeno nakon nje popuni posle novembarskih izbora, dodaje Glas Amerike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here