Gledao sam smrt u oči

0

Na samoj obali Đerdapskog jezera, do skora okićena ružama i hortenzijama poznatim kao Tekijanka, oslonjena na padine Miroča, obasjana škrtim jesenjim suncem, leži Tekija. Nekada ponos i dika kraja, pravi turistički biser za koji je čuo ceo svet, preko noći je, zahvaljujući bujičnim poplavama, sredinom septembra pretvorena u blato i ruinu.
 

Skinuo gips da pomogne
– Ruku su mi odmah stavili u gips, ali kada sam došao kući, u Tekiju i kada je došla Vojska i počela da nam iz kuća izbacuje blato, skinuo sam gips, da im pomognem. Kako da Vojska raščišćava moju kuću, a ja da gledam, kakav bih ja to bio domaćin – kaže Ljubiša i dodaje, da će o polomljenoj ruci misliti, kada ova nevolja prođe.

– Danas, posle svega preživljenog ne znam šta me čeka. Hvala Bogu, ostala mi glava na ramenima. Otišao sam kod brata u susednu kuću da pomognem polupokretnom stricu i bratovljevoj ćerki, kad je s planine grunula bujica. Bilo je strašno. Gledao sam smrt u oči. Uletela bujica s jedne strane – na vrata, a na drugu stranu kuće me izbacila, izbijajući štokove vrata i prozora i u vrtlogu me nosila niz ulicu nekih 100-ak metara – priča Ljubiša Lapadatović iz Tekije, a spaslo ga stablo za koje se slučajno zakačio neki deo odeće ali je polomio levu ruku, a desnu isekao, pa na nekoliko mesta ima po šest šavova.
– Šta možemo, priroda je surova i desilo se šta se desilo, ali sada moramo da skupimo snagu i krenemo dalje. Mada mi nije jasno gde. Zidovi kuće, ne samo u prizemlju, nego i na spratu su – mokri. Mulja je bilo i na spratu, ali izbacili smo taj glib. Čeka nas pranje, pa sušenje popravke i krečenje – veli Ljubiša, hvatajući se za glavu i gledajući sa zebnjom u nebo, jer i da sve to uradi, gde će naći novac za sređivanje kuće…
 

Majčin plač
Na terasi nekada lepe kuće, sedi Ljubišina majka, nemo posmatra haos oko sebe. Ljubiša kaže da je starica, takoreći zanemela. Strah i staračka nemoć je ubili, a neizvesnost od sutrašnjice dodatno pravi problem i ne da snu da je makar malo odmori. Plače, Ljubiša je hrabri, ali ona kao da ga ne čuje… Sa njima živi i Ljubišina 25-godišnja ćerka Lidija, koja je posle poplava smeštena u Kladovu.

– Ko zna koliko bismo brojali mrtvih da je bujica krenula tokom noći, dok su Tekijanji spavali – kaže Ljubiša praveći pauzu u raščišćavanju svoje kuće. U prizemlju mulj i glib, skoro ceo metar. Pomaže mu Vojska Srbije. Lopatama izbacuju blato i delove stabala, a onda kamionima odvoze tu zemlju – negde duž puta.
– Muke sa svih strana tuku. Na nas se obrušila i priroda – kaže Ljubiša objašnjavajući da je do pre dve godine radio u Beogradu. Tada je imao sigurna primanja.

 

 

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here