Gostuju i pevaju

0

Gosti i domaćin ispred hrama u Minhenu
 

– Ovom prilikom hor je posetio duhovna saborišta našeg naroda u nekoliko gradova, kao što su Nirnberg, Augzburg i Minhen. U Nirnbergu smo pevali na liturgiji na Blagovesti, a u Augzburgu smo u četvrtak održali koncert iz dva dela (u prvom je bila duhovna, a u drugom naša izvorna muzika). Solisti našeg hora u tom drugom delu izvode narodne pesme, ali u pratnji hora, što je prava retkost i ne čuje se tako često – kaže protojerej-stavrofor dr Dragomir Sando.
 

Postoje od 1881. godine

Pevačko društvo "Stanković" osnovano je 2. avgusta 1881. godine, a ime je dobilo po prvom srpskom školovanom muzičaru Korneliju Stankoviću. Do Drugog svetskog rata hor je bio poznat i popularan, a nastupao je i u inostranstvu. Tek 2003. godine je ponovo aktiviran.

 

Sa horom je pored njega i jerej mr Milorad Spasojević, glavni i odgovorni urednik "Hrišćanske misli". Njih dvojica su duhovnici dveju pomenutih beogradskih crkvi i zaduženi su za kulturnu saradnju. Hor čine talentovani mladi ljudi, polaznici srednjih muzičkih škola i Muzičke akademije iz Beograda. Mnogi od njih nastupaju u operi kao solisti, a neki već imaju i uspešnu međunarodnu karijeru. Horom diriguje Nebojša Cvijanović, a tu je i profesor muzike Milica Živković.
 

Pevačko društvo "Stanković" iz Beograda ima u planu dva nastupa u Austriji (u Lincu i Gracu), dok su planirani nastupi u Kelnu i Briselu su u međuvremenu otkazani, najverovatnije će biti održani na jesen.
 

Tokom posete Bavarskoj, članovi hora su sa svojim sveštenicima i domaćinima razgledali gradove u kojima su boravili. U Minhenu ih je dočekao protojerej Marinko Rajak, koji ih je ukratko obavestio o životu naše zajednice i poklonio im spomenicu o šest decenija postojanja crkvene opštine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here