Govor Hilari Klinton koji je ućutkao sve

0

Hilari Klinton je u Kongresu održala govor o abortusu koji je izazvao gromoglasan aplauz
 

Klintonova je na pitanje o abortusu odgovorila iz pozicije sekretara SAD.

Ali i iz pozicije žene. U Americi se godinama vodi pravna i politička bitka između pogleda "ProLife" koji bi da zabrane abortus i smatraju ga ubistvom i "ProChoice", koji se zalažu za slobodan izbor. Kongresmen se zalagao za zabranu abortusa.

Upitana koji je njen stav o ovom intimnom pitanju u životu svake žene, Klintonova je bila oštra:

"Kongresmene Smit, vrlo poštujem vaš rad ali shvatam da se po ovom pitanju vaš i moj pogled drastično razlikuje. Znate, ja sam mnogo putovala po svetu. Bila sam u bolnicama u Brazilu gde se polovina žena radovala svojim novorođenim bebama, dok je druga pokušavala da preživi nevešto urađene abortuse. Bila sam u afričkim zemljama u kojima devojčice od 12 i 13 godina rađaju decu, i u Aziji u kojoj uskraćenost planiranja porodice primorava žene da žive potlačenim životom.

Tako da, kongresmene, imamo vrlo veliko neslaganje, a moj nepokolebljiv stav je da vi imate pravo na svoje mišljenje i svi koji žele da ga propagiraju, mogu to da čine i slede. Planiranje porodice je bitan deo zdravlja žene koji uključuje izbor i pristup abortusu. Verujem da taj pristup mora da bude bezbedan, legalan i redak. Moje je iskustvo da dobra porodična nega i planiranje spuštanju stepen abortusa. Držanje ljudi u neznanju i zabranjivati im nešto zapravo je povećalo broj abortusa.

Dok sam osam godina kao prva dama radila u kampanji protiv tinejdžerske trudnoće koja se bavila deljenjem kontracepcije i saveta broj neželjenih trudnoća je opao. Kako se prestalo sa razgovorom o toj temi, ponovo raste. Tako da, kongresmene, ne slažemo se. Nastaviću da branim prava žena u koja spada i pravo na reproduktivno zdravlje", rekla je Hilari a usledio je i gromoglasan aplauz.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here