Grad: Nećemo rušiti spomenik Petru Kralju

0

wikimedia commons/Vitriden
Neće biti srušen spomenik legendarnom glumcu
 

"Procedura (za podizanje spomenika) je jasna i podrazumeva dozvole Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova, Urbanističkog zavoda i Zavoda za zaštitu spomenika Grada Beograda. Ništa od toga Opština Vračar nije imala, kada je spomenik postavila, dakle, proceduru nije poštovala", navodi se u saopštenju.

Opština Vračar ranije danas zatražila je od nadležnih gradskih službi da ne sruše spomenik Petru Kralju u Mileševskoj ulici, gde je glumac živeo, i da Komisija Skupštine Beograda pozitivno reši zahtev od 27. januara da se taj spomenik podigne.

Gradske vlasti navele su da je Kralj "zaista bio veliki umetnik koji je dao ogroman doprinos kulturnom životu" i da "zaslužuje dostojno spomen obeležje, ali ne zaslužuje da mu se spomenici postavljaju ilegalno".

"Opština Vračar nije Komisiji za spomenike i nazive ulica i trgova ni podnela inicijativu, već je samo uputila dopis u kojem je obaveštava o svojim planovima da spomenik podigne. Time je preuzela ingerencije Skupštine Grada Beograda koja je jedina za to nadležna", dodaje se.

Dodaje se da, uprkos tome, Beograd ima dobru volju da se taj problem reši, dok spomenik ostaje gde je i sada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here