Tanjug
Epidemiolog Branislav Tiodorović

Član Kriznog štaba i epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da se PCR i serološki “eliza” testovi mogu obaviti u svim referentnim laboratorijama, a da odluka o obavljanju testova u privatnim laboratorijama tek treba da se donese.

Branislav Tiodorović izjavio je da su sve informacije o PCR i serološkim testovima bile objavljene na vreme.

Naveo je da su detalji PCR testiranja jasni u celom svetu, dok, kada je reč o pozitivnom “eliza” testu, ne mora da znači da je taj test potpuno siguran.

– Uglavnom se ti testovi mogu dobiti u svim laboratorijama. Što se tiče PCR, to se zna. Svuda gde su klinički centri, gde su velike laboratorije, zatim veterinarski instituti koji rade širom Srbije. Izuzetno dobro to rade. Može se reći da dobar deo naših bolnica, odnosno odgovarajućih zavoda za javno zdravlje poseduje testove – kazao je Tiodorović.

Dodao je da je doneta odluka da se i u udaljenijim gradovima, poput Zaječara i Vranja, obezbedi obavljanje PCR testova.

Nije doneta odluka o “eliza” testiranju u privatnim laboratorijama

Kada je reč o “eliza” testovima, Tiodorović je naveo da bi i ti testovi mogli da se obavljaju na istim mestima na kojima se vrši PCR testiranje. Ipak, kako je naveo, još nije doneta odluka za “eliza” testiranje u privatnim laboratorijama.

– Eliza test bi mogao privatno. Međutim, još nismo tu odluku doneli. Biće verovatno brzo doneta. Pretpostavljam na osnovu toga da li su se laboratorije prijavile i ispunjavaju uslove, o čemu odlučuje Ministarstvo zdravlja – istakao je Tiodorović.

Prema Tiodoroviću, nema gužvi za testiranje i sve zavisi gde se građani javljaju.

– PCR može da se uradi za 24 sata, to ne bi trebalo da traje dugo. Pogotovo što sada imamo dva ‘Vatrena oka’, dve laboratorije koje rade izuzetno široki obim. Eliza bi mogla da se uradi u nekoliko sati – naglasio je Tiodorović.

“Građanima neće biti potreban test za povratak u zemlju”

Istakao je da državljanima Srbije neće biti potrebno testiranje kako bi ušli na teritoriju Srbije, ali da bi bilo dobro da se kontrolišu kako bi otklonili sumnju u oboljenje.

Tiodorović je dodao da će se lista zemalja čijim će državljanima biti potreban test za ulazak u Srbiju verovatno menjati.

– Mi pratimo ono što radi Evropski centar za kontrolu zaraznih bolesti i na osnovu te liste koja je vrlo jasna, šta spada u zelenu zonu. To je otprilike do 10 kumulativnih incidencija na 100.000 stanovnika. Verovatno ćemo sa Mađarskom vrlo brzo imati, ako i mi budemo imali ovako dobar trend, kao što ga imamo do ovog trenutka, da se spustimo mnogo niže, onda ćemo verovatno imati potpuno otvorena vrata – kazao je Tiodorović.

Dodao je da moraju da se prate zemlje koje su u plavoj zoni, poput Hrvatske, ali i da se mora pratiti gde se nalaze državljani Srbije i kakvi su ekonomski uslovi.

– Mi imamo zajednički interes sa BiH da se dobra saradnja nastavi i da ona bude proširena. Moramo više kontrolisati – i mi sebe i oni sebe, da bi došli u još bolju situaciju. Pomenuo sam to zato što postoji porast. Kao što sa Crnom Gorom očekujemo da jednog trenutka i oni shvate, na osnovu dobre situacije u Srbiji, prihvate isti princip, a to je otvaranje prepreke za ulazak u Crnu Goru – rekao je Tiodorović.

“Početak nove školske godine – prelomni trenutak”

Ocenio je da je početak nove školske godine veliki prelomni trenutak i ispit za kompletno društvo i obrazovni sistem.

– Moramo se spremiti i biti odgovorni. I roditelji i radnici u obrazovanju. Od dece možemo zahtevati dobru saradnju i da ih dobro edukujemo, a zdravstveni sistem mora da pomogne – rekao je Tiodorović.

Dodao je da misli da je mnogo važno da deca od 1. do 4. razreda krenu u školu, zbog toga što će to za njihov razvoj biti presudno, kao i da će se poštovati predlozi prosvetnih radnika.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime