pixabay.com

“Nema sumnje da je, posle pobede Bajdena na američkim izborima, pojačan pritisak od strane Vašingtona na zemlje EU koje do sada nisu priznale nezavisnost Kosova, pogotovo na Grčku”, izjavili su analitičari Dragomir Anđelković i Živadin Jovanović, ali obojica ne veruju da će se Atina slomiti pod tim pritiskom.

Kako ističe Anđelković, “oni koji plasiraju priče o tome da bi Grčka uskoro mogla da prizna lažnu nezavisnost Kosova, i da je čak u toku priprema posete kosovske ministarke spoljnih poslova Atini, na taj način pokušavaju da demorališu Srbiju”.

– Tako ispada da eto bolje da mi sada pristanemo na neki dogovor, kako ne bi čekali da sve članice EU priznaju Kosovo. Pritisci na Grčku će se nastaviti, ali ne verujem da će Atina podleći tim pričama. Nema sumnje da je Grčka izabrana kao značajna zemlja, jer kada bi bila slomljena, pitanje kako bi onda reagovale Rumunija i Slovačka, a Kipar bi se poveo za Grčkom. Ukratko, dokle god sve članice EU ne priznaju Kosovo, Priština ne može da nastavi proces evropskih integracija niti može da uđe u NATO – kaže Anđelković.

Nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović izjavio je “da će Grčka zadržati principijalnu poziciju kao tradicionalni saveznik i bliski prijatelj Srbije”.

– Grčka ima snažnu diplomatiju i veliko iskustvo u međunarodnim odnosima. Nema sumnje da su pod velikim pritiskom već godinama, ali dobro znaju da Rezolucija SB UN 1244 predstavlja borbu protiv separatizma, što je opasnost koja ne zaobilazi ni Grčku, pogotovo kada se uzmu u obzir sve najave o pravljenju “velike Albanije”, koja bi između ostalog obuhvatala i delove teritorije Grčke – kaže Jovanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here