commons.wikimedia/Bobik
Jezero Gazivode

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel otkrio je detalje pregovora koji su kulminirali vašingtonskim sporazumom, tvrdeći da su se neslaganja oko Gazivoda odnosila na naziv jezera.

– Percipirani sukob koji je na neki način sukob – nazvao je posleratne kosovsko-srpske odnose na Kosovu, Grenel.

Čak je objavio da je “u šali” predložio da jezero Gazivode ponese naziv “Trampovo jezero”.

– Ovaj percipirani sukob na neki način je sukob koji traje proteklu 21 godinu. Zaglavljeni smo već 21 godinu pokušavajući da ih nagovorimo da se slože oko reči i fraza – rekao je Grenel na početku intervjua jednom američkom radiju.

Kasnije je pokušao da ilustruje američkoj publici primerima.

– Tamo se nalazi jedno jezero, možda ovo ne bih trebalo da spominjem jer neko na Kosovu ili u Srbiji može da se naljuti. Najveći deo jezera nalazi se na kosovskoj teritoriji, a manji deo je u Srbiji. Dok smo pokušavali da pronađemo rešenje kako ove dve zemlje dovesti ka ekonomskoj saradnji, jedna od stvari o kojoj smo razmišljali bilo je pronalaženje načina rešavanja problema jezera, jer postoje načini za stvaranje radnih mesta kroz energetske projekte – rekao je Grenel, objasnivši u nastavku u čemu je bilo većih sporenja.

Dok su SAD insistirale na obe strane “u pravcu ove ekonomske prilike, obe strane su se sukobile oko toga kako nazvati jezero” rekao je Grenel.

– Razlog je taj što su u kosovskoj delegaciji smatrali da ga treba zvati kako ga oni zovu, a Srbi tražili svoj naziv. I predložio sam da se ono ne zove po nazivima u Kosovu i Srbiji. Tako sam naljutio obe strane – rekao je Grenel.

Ocenio je da su pregovori u Vašingtonu bili teški.

– Stalno smo ga nazivali sa dva imena i to se nije svidelo nijednoj strani. Ova vrsta borbe oko reči i simbolike je, kao što sam rekao dvojici lidera, takva da ne daje ljudima mogućnost da plaćaju zajmove, ne donosi im hranu. Ako nastavite da se borite za simboliku, prideve, glagole, imenice, nećemo nikako napredovati. Stavite ove stvari na stranu i pređite na ekonomiju. Napokon su je ostavili, ali u šali sam rekao “ako se ne slažete oko naziva, možemo ga nazvati Trampovo jezero – rekao je Grenel.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here