Grickalica koju bi posebno žene trebale da izbegavaju

0
Pixabay.com

Uz svakodnevna dešavanja u životu, ponekad vam je stvarno potreban taj slani ili slatki međuobrok. U takvim situacijama mnogi ne razmišljaju o tome koliko su grickalice u kojima uživaju zapravo nezdrave, a jedno istraživanje pokazalo je da žene imaju 15 odsto veću verovatnoću da uživaju u nezdravim zalogajima.

Da li ste se ikada zapitali koja vrsta grickalica je najnezdraviji odabir za žene?

Sudeći prema mišljenju stručnjaka, to je čips od krompira.

Postoji mnogo razloga zašto je čips od krompira prilično problematičan. Za početak, gotovo je nemoguće pojesti samo jedan čips. Osim toga, jedno istraživanje sa Harvarda pokazalo je da su učesnici koji su jeli čips od krompira svake godine sve više dobijali na težini.

Uz to, treba uzeti u obzir i natrijum. Ne treba da vas čudi podatak da će svakodnevno konzumiranje slane hrane dovesti do nadutosti.

Istraživanje objavljeno u časopisu “The American Journal of Gastroenterology” čak je otkrilo da je nadutost češća kod onih koji su jeli hranu sa visokim procentom natrijuma u poređenju s onima koji su jeli hranu sa manjim procentom natrijuma.

Kod žena je to dvostruki problem jer one već moraju da se nose sa nadutošću zbog faktora koji nisu povezani sa ishranom, poput menstrualnog ciklusa.

Jednostavno rečeno, višak soli koji biste u organizam uneli prečestom konzumacijom čipsa nije idealan za vaše zdravlje, posebno kada je reč o vašem srcu. Postoji mnoštvo dokaza da je visok unos natrijuma povezan sa većim rizikom od razvoja visokog krvnog pritiska, piše Eat This, Not That.

Iako ovo nije neposredna nuspojava jedenja čipsa, ako je vaša ishrana bogata solju koju jedete gotovo svakodnevno, rizik od razvoja hipertenzije, moždanog udara, srčanog zastoja, karcinoma želuca i bolesti bubrega još je veći jer su ta stanja povezana sa prekomernim unosom natrijuma.

Imajte na umu da prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), svaka četvrta smrt kod žena je rezultat bolesti srca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here