Pexels

Mnogo je razloga da svakog dana pojedete bar jedan grozd. Nećete pogrešiti koju god vrstu grožđa da izaberete, jer svako obiluje vitaminima i folnom kiselinom.

Samo 100 grama grožđa sadrži 25 odsto preporučene dnevne količine vitamina C. Grožđe je svakako jedna od najhranljivijih namirnica jer sadrži kalijum, ugljene hidrate, proteine, vitamin A i C, kalcijum, gvožđe, vitamin B6 i magnezijum.

Ako ga jedete redovno tokom čitave sezone, doprineće detoksikaciji tela, pozitivno će uticati na zdravlje srca i krvnih sudova, bubrega i kože.

Zašto je grožđe toliko zdravo i na šta njegovo konzumiranje utiče?

Poboljšava pamćenje

Crno grožđe može da pomogne u usporavanju razvoja zaboravnosti kod starijih osoba. Do tog zaključka su došli naučnici koji su svoj rad objavili u britanskom nutricionističkom žurnalu.

Za takav efekat grožđa zaslužni su polifenoli pronađeni u semenkama. Postoje naznake da oni čak mogu da smanje i rizik od Alchajmerove bolesti.

Ublažava bol

Crno grožđe može da umanji bol, pa se tako preporučuje u slučaju napada gihta ili reumatoidnog artritisa. Ono sadrži bioflavonoid poznat kao kvercetin, snažan antioksidans koji sa vitaminom C stimuliše imuni sistem za borbu protiv infekcija, karcinoma i upala.

Osim toga, kombinacija antioksidansa i vitamina C ublažava bolne simptome reumatoidnog artritisa u zglobovima i mišićima. Semenke grožđa sadrže i piknogenol, takođe antioksidans, koji pomaže u borbi protiv bolova prouzrokovanih artritisom, kardiovaskularnih problema, ali i protiv stresa i alergije.

Dobro je za srce

Grožđe obiluje antioksidansima i polifenolima važnim za smanjivanje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Istraživači iz Bostona otkrili su da polifenoli grožđa mogu da smanje loš holesterol, da snize krvni pritisak i smanje upale, što sve utiče na bolji rad srca.

Grožđe, ustanovljeno je u istoj studiji, sprečava i zgrušavanje krvi. To je samo dopuna saznanja koja su već dobijena u ranijim studijama i potvrđuju efikasnost soka od tamnog grožđa na fleksibilnost arterija, koja doprinosi zdravoj cirkulaciji i krvnom pritisku.

Čisti bubrege

Sastojci grožđa – antocijanin i resveratrol, koji se takođe ubrajaju u snažne antiosidanse, imaju ključnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu da prouzrokuju infekcije i bolesti.

Oni, takođe, čiste telo od toksičnih elemenata poput mokraćne kiseline. Zato je grožđe odličan izbor za detoksikaciju bubrega jer pomaže da se pročisti urinarni trakt od nezdravih kiselina.

Reguliše šećer

Osobe koje imaju povišen šećer u krvi često čuju savete da ne bi trebalo da jedu grožđe, naročito zbog toga što ono sadrži oko 20 grama prostih ugljenih hidrata u količini koja staje u jednu šolju.

Ali, grožđe ima nizak glikemijski indeks (53), a to znači da se nivo glukoze u krvi postepeno povećava što omogućava dobru regulaciju njegove koncetracije. Tokom nekih naučnih studija ustanovljeno je i da grožđe sadrži jedinjenja koja smanjuju nivo šećera u krvi.

Regeneriše kožu

Flavonoidi otkriveni u grožđu mogu da smanje oštećenja ćelija kože usled preteranog izlaganja ultraljubičastim zracima sunca.

Ovo zračenje je glavni uzrok kožnih problema, kancera kože, opekotina i solarnog eritema, kao i prevremenog starenja dermisa i epidermisa. Zbog toga i dermatolozi preporučuju da iskoristite sezonu i jedete što više grožđa jer će to imati dobar efekat na vašu kožu.

Smanjuje apetit

Osim bogatih nutritivnih vrednosti, ovo ukusno i zdravo voće smanjuje apetit, zbog čega bi svi koji žele da smršaju trebalo da ga konzumiraju između ili pre obroka.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Džordžiji pokazalo je da resveratol, sastojak koji se nalazi u grožđu, pozitivno utiče na gubitak kilograma, tako što drastično smanjuje mogućnost ćelija da skladište masti i značajno podstiče razgradnju ćelija masti.

Suvo grožđe – slatki užitak

Kao i njegova sveža verzija, i suvo grožđe čini čuda za zdravlje, a sastojci koji nastaju u procesu sušenja dodaju mu još neke isceliteljske moći, zbog čega se smatra jednom od najkvalitetnijih namirnica ove vrste.

Dokazano pomaže u sprečavanju slabljenja vida, ali i jačanju zuba i kostiju.

U suvom grožđu nalazi se bor, koji pomaže pri apsorpciji kalcijuma i stvaranju koštane mase, što je izuzetno korisno u prevenciji koštanih oboljenja. Osim toga, u kombinaciji sa drugim namirnicama konzumiranje suvog grožđa podstiče apsorpciju vitamina i minerala iz njih, čime doprinosi jačanju imunog sistema.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here