EPA/Robert Ghement
Ruski patrijarh Kiril

Situacija s migrantima koji ne govore ruski i ne poštuju rusku kulturu pogoršala se u poslednjih godinu dana i ako se taj trend zadrži, postoji rizik da Rusi izgube sebe, izgube Rusiju, izjavio je danas poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril.

“Važna tema na koju smatram da je neophodno da se vratim je skup problema povezanih s posledicama dolaska brojnih migranata koji se ne trude i ne žele da se integrišu u našu zemlju, društvo ili barem da nauče da poštuju verske i kulturne običaje naše zemlje. A situacija se pogoršala u odnosu na prošlu godinu”, rekao je patrijarh Kiril, navedeno je na sajtu crkve.

Prema njegovim riečima, postoji “sve više dokaza” o udruživanju migranata u kriminalne zajednice, kao i sukobima i problemima povezanim s tim, prenosi RIA.

“Pozivam predstavnike državnih tela i čelnike poslovne zajednice koji potražuju jeftinu radnu snagu da zapamte da ćemo, ako se opisani trend nastavi, izgubiti sebe, izgubićemo Rusiju – višenacionalnu državu, čije su jezgro ruski pravoslavci”, naglasio je Kiril.

Dodao je da identitet ruskog naroda “treba zaštititi od erozije spolja, bilo zbog migracija ili nametanja globalističke kulture”, kao i da je najbolji oblik obrane stvaranje, te da je važno da ruski narod ceni svoju veru, istoriju i kulturu.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin, sumirajući rezultate godine, rekao da problem s zaposlenim migrantima nije jednostavan, ali da se ekonomski problemi ne smeju rešavati na štetu autohtonog stanovništva.

Prema njegovim rečima, potrebno je da svi migranti “poštuju naše zakone i tradiciju naroda Ruske Federacije, a da nadležna tela to nadziru”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here