EPA/Carlos Ortega
Antonio Gutereš

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je danas izjavio da će stotine miliona ljudi, koji se suočavaju sa glađu, platiti cenu zbog odluke Rusije da suspenduje sporazum o žitu.

“Cenu će platiti stotine miliona ljudi koji se suočavaju sa glađu i potrošači koji se suočavaju sa globalnom krizom vezanom za troškove života”, napisao je Gutereš na Tviteru.

On je naveo da duboko žali zbog odluke Moskve da obustavi sprovođenje Crnomorske inicijative, za koju kaže da je bila spas za globalnu bezbednost hrane u svetu punom problema.

Gutereš je, odgovarajući na pitanja novinara, signalizirao da povlačenje Rusije podrazumeva i raskid dogovora Ujedinjenih nacija i Moskve o olakšanom izvozu žitarica i đubriva iz Rusije.

“Današnja odluka Ruske Federacije zadaće udarac ljudima koji su u nevolji širom sveta”, poručio je Gutereš, prenosi Rojters.

Ranije danas Rusija je obustavila učešće u sporazumu o izvozu žitarica Crnim morem, navodeći da raskid sporazuma nije povezan sa noćašnjim napadom na Krimski most.

Nešto kasnije, prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski saopštio je da je odluka o raskidu sporazuma o žitu konačna.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here