EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI
Robert Habek

Delovima Nemačke u slučaju embarga na uvoz ruske nafte prete nestašice naftnih derivata, rekao je ministar ekonomije Robert Habek, prenose nemački mediji.

– Moram nažalost reći da nije isključeno da u slučaju embarga u delovima Nemačke, posebno na istoku te u Berlinu, dođe do poteškoća u snabdevanju derivatima – rekao je Habek.

On je ukazao na to da rafinerija u Švetu, u saveznoj pokrajini Brandenburg koja snabdeva Berlin i okolinu, prerađuje isključivo rusku naftu pa bi u slučaju prestanka uvoza došlo do nestašica, prenosi Index.

– Mi radimo na tome da u slučaju embarga ova rafinerija dobije naftu iz drugih izvora – rekao je Habek.

Rafinerija u Švetu se nalazi u većinskom vlasništvu ruske naftne kompanije Rosnjeft i naftu iz Rusije dobija direktno preko naftovoda Družba.

Evropska komisija je zemljama članicama Evropske unije predložila da do kraja godine obustave uvoz ruske nafte i naftnih prerađevina. Neke zemlje poput Slovačke i Mađarske se protive embargu.

Nemačka zavisnost od ruske nafte je mnogo manja nego kada je u pitanju ruski gas. Pokrivanje nemačkog tržišta ruskom naftom je poslednjih nedelja sa 35 palo na 12 odsto.

Pre rata u Ukrajini Nemačka je 51 odsto potrošnje gasa pokrivala uvozom iz Rusije.

U četvrtak je počela i gradnja jednog od dva terminala za tečni plin (LNG) kojim bi Nemačka trebalo da smanji zavisnost od ruskog gasa.

2 COMMENTS

  1. Covek ne prognozira, on govori istinu. Preti odvajanje bivse Istocne Nemacke. U tom slucaju ce traziti svoje izgubljene pokrajine u Poljskoj – s pravom. Mogu obnoviti stare ugovore i visak preprodavati zapadu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here