Hag u panici, Šešelj neće kući?

0

Samo bezuslovni povratak Šešelja: Protest radikala u Beogradu

Funkcioneri Srpske radikalne stranke zahtevali su juče tokom protesnog mitinga u Beogradu bezuslovni povratak svog lidera u Srbiju. Da li će Vojislav Šešelj prihvatiti uslovne garancije, Tribunalu u Hagu izgleda nije ni važno, a da bi Hag želelo da ga se otarasi čak i ako odbije, ukazuje izjava portparolke Haškog tribunala Magdalene Spalinske. Ona je poručila da će odluku o daljim koracima doneti Sudsko veće Tribunala.
– Sudije Sudskog veća su dobile, ili će dobiti, odgovore sa kojima će se upoznati i sami će odlučiti – pojasnila je Spalinska, što je deo javnosti navelo na sumnju da lidera SRS s obzirom na metastaze kancera na jetri, puštaju iz Haga da umre kod kuće.
Konačnu odluku pretresnog veća Haškog tribunala o privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja, predsednik Nacionalnog saveta Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić očekuje danas ili sutra. On je istakao da je Vlada garancijama za Šešelja uradila sve što je moguće u datim okolnostima i preostaje da Šešelj prihvati garancije koje je do sada odbijao.
– Vlada je ukazala na zabrinutost zbog Šešeljevog zdravstvenog stanja. Ponovili smo odluku iz jula u kojoj smo izrazili spremnost da damo garancije, ne samo u ovom, već i u svim ostalim slučajevima kada je reč o našim građanima koji su se dobrovoljno predali Hagu – naveo je Ljajić.

Dačić bez prognoze
Srpski šef diplomatije Ivica Dačić je juče obelodanio da su srpski diplomatski predstavnici u stalnom kontaktu sa Šešeljem, ali da on ne dozvoljava da se to komentariše. Zato Dačić, kako reče, ne može da prognozira šta će predsednik SRS uraditi.

Zašto RTS ćuti
Radikali su na protestu ispred RTS-a ponovili da će protestovati ispred Haškog tribunala, 8. novembra u podne. SRS od nacionalnog servisa traži da češće izveštava o zdravstvenom stanju Šešelja koji je 12 godina bespravno u pritvoru. Šef pravnog tima za odbranu Šešelja Zoran Krasić je objasnio da radikali ne protestvuju ispred drugih TV stanica, jer su privatne, dok RTS ima obavezu da izveštava o svim političkim opcijama.

Radikali, međutim, uslove ne prihvataju, a zamenik predsednika SRS-a Nemanja Šarović je sa protesta ispred zgrade RTS-a poručio da niko nema pravo da Šešelju nametne bilo kakva ograničenja.
– Šešelj nije hteo garancije ni od Vlade Zorana Đinđića, ni Vojislava Koštunice, pa ih neće ni od Aleksandra Vučića. Vlada Srbije ne može da traži od Šešelja da joj se pravno obaveže kako bi pružila garancije za njegov povratak u Srbiju, jer je on njen građanin i njena je obaveza da pruži garancije svakom građaninu Srbije – rekao je Šarović.
On je istakao da Šešelj u Hagu pokazuje kako se bori za srpski narod i da su radikali na njega ponosni.

PROTA VOJISLAV BILBIJA IZ HOLANDIJE

Teški bolesnik čvrstog duha

Prota Vojislav Bilbija iz Holandije izjavio je za "Vesti" da mu nije poznato da li je Šešelj na samrti i u kojoj meri je trenutno pogoršano njegovo zdravlje.
Ovaj sveštenik SPC već godinama obilazi srpske pritvorenike u Ševeningenu, vrši im bogosluženja, ispoveda ih i pričešćuje.
– Prošle nedelje bio sam u pritvorskoj jedinici. I tad nisam primetio drastično pogoršanje Šešeljevog zdravlja. Nije ništa ukazivalo da je u pitanju alarmantno stanje. Šešelj je kao i obično čvrstog duha, iako je teško bolestan. Bolest se na njemu vidi, ali on izbegava da govori o svom zdravlju, a kad mu se ono pomene, skreće razgovor na vedrije teme. Pošto nije tražio, nisam ga prošle nedelje ni ispovedio ni pričestio. U Ševeningenu ću opet biti za Aranđelovdan (21. novembra) i ako Šešelj bude želeo i za pričest se pripremi, ispovediću ga i pričestiti, ukoliko on u međuvremenu ne dođe u Beograd – ispričao je za "Vesti" prota Bilbija.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here