Han: Oprezan u vezi sa Beogradom

0

Han je bio manje određen kad je trebalo da odgovori na pitanje da li Srbija treba da uvede sankcije Rusiji
 

Odgovarajući na poslaničko pitanje Han je rekao da s poverenjem gleda u Srbiju s obzirom na njen dosadašnji angažman.

– Pet država EU koje nisu priznale Kosovo neće blokirati dinamiku koju su otvorili pregovori između Beograda i Prištine – dodao je on.

Han je bio manje određen kad je trebalo da odgovori na pitanje da li Srbija treba da uvede sankcije Rusiji istakavši da je to pitanje za Vladu Srbije, ali da zemlja koja pregovara o prijemu treba da pošalje signal u skladu s politikom EU u koju se sprema da uđe.

Han je rekao da će pregovori o prijemu biti nastavljeni i da će ključ biti tri teme: pravna država i ljudska prava, ekonomija i stanje demokratije. Najavio je da će najveća pažnja biti posvećena razvoju saradnje u regionu zapadnog Balkana, a da su u tom kontekstu od velike važnosti pregovori između Beograda i Prištine.

Ispitivanja 28 članova nove Evropske komisije koje je imenovao novi predsednik Žan-Klod Junker trajaće do 7. oktobra. Ispitivanja su javna, svako traje tri sata, a bez "zelenog svetla" Evropskog parlamenta nijedan komesar neće moći da preuzme svoju funkciju.

Neki komesari realno mogu da strahuju da li će "položiti ispit" u parlamentu kao što je to slučaj sa Džonatanom Hilom, bivšim bankarskim lobistom koji je imenovan za komesara za finansije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here