EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Srbi na severu Kosova i Metohije protestovali su i osmog dana ispred lokalnih samouprava, a među njihovim zahtevima je i oslobađanje Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića koji su isto toliko vremena u pritvoru. Njih dvojica su u pritvoru zbog napada na vojnike Kfora, iako su snimci pokazali da su uhapšeni pre početka sukoba.

Lažiranje incidenta

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je rekao da je “Kurtijeva policija otela Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, dok su mirno sedeli ispred opštine Zvečan” i od predstavnika međunarodne zajednice zatražio hitnu reakciju i njihovo oslobađanje.

– Fotografije i snimci nastali tog dana jasno dokazuju da su Radoš i Dušan uhapšeni pre bilo kakvih nemira u Zvečanu – napisao je Petković na Tviteru, uz fotografije i snimak sa protesta Srba u Zvečanu, tokom kojih je kosovska policija uhapsila dvojicu Srba.

On je istakao da Kurti hapsi i progoni nevine Srbe i upitao specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, šefa Misije Oebsa na KiM Majkla Davenporta, šefa Euleksa Lars-Gunara Vigemarka i Unmika da li su videli te nedvosmislene dokaze.

Kfor čuva bezbednost

Srbi u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku traže da pripadnici policije napuste opštinske zgrade u koje su nasilno ušli, uvodeći albanske gradonačelnike. Povlačenje kosovskih specijalnih jedinica sa severa KiM je jedan od uslova povratka Srba u prištinske institucije.

U sve tri opštine pripadnike policije i zgrade opština, obezbeđuju pripadnici KFOR, a između njih i građana je bodljikava žica.

U Zvečanu su vojnici međunarodne mirovne misije i dalje raspoređeni i na pet raskrsnica i u samom gradu, što je bio jedan od zahteva Srpske liste, kako bi se izbeglo da tzv. Kosovska policija prolazi u blizini okupljenih građana i mogući incidenti.

Pripadnici specijalne policije Kosova su i dalje raspoređeni na nekoliko mesta duž magistralnog puta od Kosovske Mitrovice do administrativnog prelaza Jarnije.

Građani su najavili da će se svakodnevno okupljati dok se njihovi zahtevi ne ispune. Zaposleni u lokalnim samoupravama koji ne mogu na svoja radna mesta, upisivali se u improvizovani spisak da su došli na posao.

Ograda je i ispred osnovne škole “Vuk Karadžić”, koja se nalazi iza zgrade Opštine Zvečan.

Punom parom u dijalog

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Emanuel Saracin izjavio je da je situacija na KiM trenutno mirna, ali i dalje izuzetno nestabilna. Prioritet je, prema njegovom mišljenju, povratak za pregovarački sto, smirivanje situacije na severu, novi izbori i sprovođenje osnovnog sporazuma. On je za “Table Berlin” rekao da centralno pitanje ostaje nerešeno, a to je kako se može postići zastupljenost Srba na severu KiM i puna integracija u prištinske strukture.

Na pitanje zašto je Priština ignorisala upozorenja Zapada EU i SAD da ne postavlja odmah gradonačelnike, Saracin kaže da Kurti insistira da postavi izabrane gradonačelnike, ali ističe da problem neće biti rešen sve dok srpska većina u četiri opštine na severu KiM ne izađe na izbore.

– Moram da kažem ono što sam rekao direktno Kurtiju: svako je odgovoran za svoje postupke – rekao je Saracin koji ističe da dijalog koji vodi EU mora da se nastavi punom parom, kao i da Nemačka u potpunosti podržava specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka.

Poruka Brisela

Poslanici Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik i Matjaž Nemec koji su boravili u Srbiji vide miran dijalog o KiM kao jedini put napred. Ukazali su da EU sada politički ujedinjena, šalje vrlo jasnu poruku i Prištini da će se igrači u regionu suočiti sa negativnim posledicama ako se ne zaustavi nasilje i ne nastavi dijalog o svim pitanjima, uključujući i ZSO.

– Ne radi se ovde o toleranciji postupaka, već o pokušaju da vidimo koliko smo u stanju da premostimo razlike i smirimo strasti. EU i EP moraju igrati proaktivnu ulogu po ovom pitanju i ne smemo pasti u apatiju da su svi napori bili uzaludni -naveli su i pozvali na bezuslovnu deeskalaciju i smirivanje tenzija.