Hašim Tači: Vlast i na severu Kosova

0

Premijer Kosova je isključio upotrebu sile kao sredstvo za rešavanje problema na severu i podržao širenje međunarodnog prisustva na tom delu Kosova
 

U raspravi na sednici Skupštine Kosova o ostvarivanju Ustava na severu i delovanju paralelnih struktura, kako Priština naziva institucije Srbije, Tači je rekao da će se ustavnost na severu ostvariti kroz ostvarivanje strategije za taj deo teritorije.

 

DSD je zatražio da se u Skupštini Kosova usvoji rezolucija kojom će se tražiti ostvarivanje Ustava na celoj teritoriji Kosova i onemogućavanje daljeg funkcionisanja paralelnih struktura Srbije na Kosovu.

Predsednik Vlade Kosova je dao garancije Skupštini da je vlada spremna da počne da sprovodi vlasti na severu, gde mahom žive Srbi. Time bi se, kako je rekao Tači, okončao desetogodišnji haos.

 

Prema njegovim rečima, strategija za sever Kosova zasnovana je na četiri stuba – jačanje vladavine zakona, decentralizacija, osnivanje opštine Severna Mitrovica i održavanje izbora u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu. On je dodao da će se istovremeno raditi na poboljšanju socijalne i ekonomske situacije na severu.

 

Predsednik Demokratskog saveza Dardanije Nedžat Daci je naveo da je došlo vreme da institucije Kosova progovore o ostvarivanju Ustava na celoj teritoriji zemlje.

 

"Kosovo se sa teritorijalnog aspekta smanjuje. U dosta velikom delu teritorije Kosova naša susedna zemlja (Srbija) ostvaruje vlast prisustvom svih njenih institucija", rekao je Daci. Prema njegovim rečima, to znači gubitak miliona evra za budžet Kosova.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here