Hemoterapija produžava život kod raka dojke

0

Oni su do ovog zaključka došli prateći gotovo 1.500 žena sa tzv."estrogen-receptor pozitivnim" rakom dojke, koji se proširio na makar jedan limfni čvor, preneo je Rojters.

Deo tih žena je primao i "tamoksifen" (lek koji blokira estrogen) i hemoterapijski lek "antraciklin", dok su ostale primale samo "tamoksifen".

Kod žena iz prve grupe, tim kojim je rukovodila dr Keti Olbejn je utvrdio 24 odsto manju verovatnoću vraćanja kancera. Te žene su takođe bile pod 17 odsto manjim smrtnim rizikom tokom desetogodišnjeg trajanja istraživanja. Utvrđeno je, takođe, da davanje "tamoksifena" pošto je hemoterapija okončana, a ne istovremeno, popravlja izglede preživljavanja lečenih žena.

Isti tim stručnjaka je u drugom istraživanju pokušao da utvrdi da li na genima baziran test "onkotajp DX", koji je razradila kompanija "Džinomik helt", može da pomogne da se predvidi kojim će ženama obolelim od raka dojke koristiti hemoterapija.

Istraživanje tima dr Olbejn, međutim, ukazuje da bi ovaj test mogao da bude koristan i kod žena čiji se tumor proširio na limfne čvorove, kojima hemoterapija ne bi koristila.

 

Ona je objasnila da upravo počinje istraživanje tačnosti testa, koje je skupo i trajaće godinama.da kod određenih pacijentkinja primenjuju "onkotajp" test, kako bi im stavili na raspolaganje više mogućnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here