Hitler protiv abortusa!

0

U centralnom delu grada Poznana postavljen je bilbord na kojem pored slike Hitlera piše: "Abortus je Poljakinjama predstavio Hitler 9. marta 1943. godine."

Bilbord koji je izazvao veliki izliv kritika
 

Iz Fondacije je saopšteno je da su bilbordom želeli da podsete da su abortus u Poljskoj prvi započeli nacistički okupatori tokom Drugog svetskog rata kao način za ograničavanje stanovnika država za koje su smatrali da su nevažne.

Poljska ima najstrože zakone o abortusu u EU i svaki pokušaj da se na bilo koji način liberaliziju zvaršavan je furioznom i strastvenom diskusijom.

 

"Hitler je prvi doneo abortus u Poljsku. Za nekoliko dana biće 67 godina od tog događaja. U tom kontekstu se i sećamo reči pokojnog pape Jovana Pavla Drugog: ’’storija nas uči da se demokratija bez vrijednosti lako pretvara u otvoren ili blago prerurešen totalitarizam’’", navodi se u saopštenju Fondacije.

 

Upotreba Hitlerovog lika uz pokidan fetus je, međutim, već izazvala lavinu kritika. Nacisti su naneli velike žrtve i razaranje Poljskoj, tako da svaki pokušaj da se to iskoristi u političke ili etične svrhe nailazi na osudu u ovoj zemlji.

 

"Shvatam da je kampanja zamišljena da izazove šok, ali moraju postojati granice. Fetus i Hitler su neopravdano poređenje. Dizajn bilborda je neprihvatljiv i prelazi granice pristojnosti", istakao je poslanik u poljskom parlamentu Elžbeta Streker-Dembinska, koja je i član zdravstvenog komiteta.

 

Ona je dodala da sumnja da je kampanja osmišljena da bi se podudarila sa Međunarodnim danom žena, 8. martom, kada se u Poljskoj često organizuju proabortus demonstracije.

 

Inače, ovo nije prvi put da se Hitler pojavljuje u reklama. Pre izvesnog vremena, pojavila se i reklama za kondome u kojoj je Hitler bio "glavni lik", a koja je takođe šokirala javnost:

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here