EPA-EFE/JESSICA GOW

Evrovizijska zvezda ove godine Marko Purišić iz Umaga, čije je umetničko ime Bejbi Lazanja, stiže 10. jula na festival „Egzit”, koji se održava na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

Svojim drčnim gitarskim zvukom i prepoznatljivim pokretima, kako su najavili organizatori, on će otvoriti 24. festivalsko izdanje, pod sloganom „Zvezdana deca – Probudimo naše moći zajedno”.

Taj datum, inače dan rođenja Nikole Tesle, slavnog naučnika i počasnog građanina Novog Sada, osmišljen je kao nulti dan „Egzita”, na glavnoj bini koja nosi Teslino ime, a festival se potom nastavlja četvorodnevnim koncertima od 11. do 14. jula, i pratećim programima.

– Jako smo ponosni što je neko iz našeg regiona pobedio među evrovizijskom publikom, pogotovo sa rok numerom, sjajno je videti da urbani zvuk dobija sve više mesta na ’Evroviziji’ – izjavio je osnivač i direktor „Egzita” Dušan Kovačević.

Bejbi Lazanja, odnosno Marko Purišić, podsećaju, pojavio se kao solo izvođač pre manje od godinu dana, a učešćem na hrvatskom izboru za predstavnika na „Evroviziji” – „Dora” gotovo odmah se čvrsto pozicionirao u muzičkom miljeu ne samo regiona već i sveta.

Od kada je osvojio prvo mesto na Dori do finala na Evroviziji on je ostao, kažu, ultimativni izbor gledalaca – dobio je ubedljivo najviše glasova fanova ovog televizijskog spektakla, iz preko 100 zemalja sveta. Mada je stao na drugo mesto, otišao je iz Malmea, gde je održano takmičenje, kao „beskompromisni pobednik publike”.

Svojom zabavnom muzikom i satiričnim tekstovima duboko protkanim porukama o problemima sadašnjice Lazanja će protresti najveću binu na Tvrđavi, naveli su organizatori „Egzita”.

Inače, 29-godišnji Istranin peva u svom evrovizijskom hitu „Rim tim tagi dim” o mladiću sa sela koji odlazi u grad u želji za boljim životom, tamo gde su „svi lepi i napredni”, ali nedostajaće mu seno i mačke, a jedino što pre toga želi jeste da se opusti i pleše u ritmu…

Na ovogodišnji „Egzit” stižu muzičari i svetske zvezde kao i domaće izvođači, raznovrsnih rok žanrova i muzičkih podvrsta, a umnogome pop i elektro muzike. Među njima je Tom Morelo, gitarista i osnivač američkog rok benda „Rage Against the Machine”, koji će nastupiti na glavnoj bini. Prvi put stižu i hip-hop sastav iz Los Anđelesa „Black Eyed Peas” i američki reper Guči Mejn, jedan od pionira trep pokreta. Gostuje i di-džej zvezda Karl Koks, miljenik „Egzitove” Dens arene. Publika će moći da čuje brazilsku superzvezdu Alok, koji je i di-džej, ekscentričnu pop senzaciju Olivera Trija, francuske violončeliste Ofenbah duo, kao i mnoge druge izvođače.

U saradnji sa Unicefom, „Egzit” nastavlja prošlogodišnju kampanju koja brigu o mentalnom zdravlju mladih, pogotovo u digitalnom dobu, postavlja među ključne probleme današnjice. Fokus kampanje je na digitalnoj zavisnosti, a sada se tema produbljuje pitanjem koliko smo zapravo povezani, iako svakodnevno komuniciramo putem digitalnih platformi. Dve organizacije nastoje da ukažu na značaj kontakta uživo za mentalno zdravlje.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here