Hočevar: Katolici u Srbiji robovi dok ne dođe papa

0

Ostali mogu da pozdrave u svojoj zemlji svog poglavara, a katolici ne mogu: Hočevar
 

"Dok papa ne dođe u Srbiju, naši katolici se smatraju robovima, jer ostali mogu da pozdrave u svojoj zemlji svog poglavara, a katolici ne mogu", rekao je Hočevar za dnevni list "Politika". On je dodao da dolazak pape Franje neće biti jedna od tema tokom najavljene posete ministra spoljnih poslova Vatikana Beogradu.

 

Prema njegovim rečima, do sada je istorija "jako opterećivala" odnose Svete stolice i Srpske pravoslavne crkve, a još uvek nema jačeg i stalnog dijaloga.

 

"Mi se susrećemo, ali ne razgovaramo puno. Trebalo bi da dođe do jačeg razmišljanja o tom pitanju. Odatle treba izneti sasvim jasnu perspektivu da ukoliko će SPC zajedno sa državom omogućiti dijalog sa Svetom stolicom, to će pomoći svima", kazao je nadbiskup.

 

Upitan da prokomentariše solidarnost država bivše Jugoslavije tokom katastrofalnih poplava u maju, Hočevar je kazao da je voda "na neki način sakrila granice".

"Ovo je bio poziv i opomena svima nama da ne smemo toliko da gledamo na granice, već da otkrivamo da se svi nalazimo na istoj lađi života", rekao je on i ponovio da Vatikan nema nameru da menja stav i prizna nezavisnost Kosova.

 

Hočevar: Poplave u Srbiji nisu božja kazna

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here