Hodorkovski: Zapad greši sa sankcijama Rusiji

0

Kažnjavaju narod, a ne one koji su odgovorni: Mihail Hodorkovski
 

"Otud se ruski narod oseća kažnjenim i zbija oko svojih vođa", naglasio je, u intervjuu španskom "El Paisu", Hodorkovski koji posle puštanja iz zatvora u Rusiji sada u Švajcarskoj nastoji da organizuje političku opoziciju vlastima u Moskvi.

 

On smatra da će sukob Zapada i Rusije biti dug i kaže da "Zapad mora da ispravi usmerenje i odluči da li želi da se sukobi s ruskim narodom ili s režimom". Hodorkovski predočava da je "evropska rasprava o sankcijama Rusiji vođena u okvirima američkih zamisli".

 

Pročitajte još:

* “Moskva nije zainteresovana za nove sankcije“

* Putin: Sankcije krše principe STO

* Gađali Ruse, a pogodili Nemačku

Bivši vlasnik ruske naftne kompanije Jukos navodi da "neotesani pragmatizam Amerikanaca nije način da se postupa prema ruskom narodu, koji će se odupreti, isto kao što su se Iranci odupirali dubokom neshvatanju svog načina postojanja i bića".

 

Na pitanje "kakva osećanja ima prema Putinu", donedavno zatvoreni bivši oligarh kaže:

 

”Prihvatam ljude takvim kakvi su”. Putin lako dopušta da se na njega emotivno utiče i da nije bilo Sečina (direktora Rosnjefta koji je dobio veliki deo eksproprisanogJukosa), možda bi moj sukob s Putinom bio mnogo više politički".

 

Hodorkovski upozorava da ukrajinska kriza može zapretiti i nekim ratnim sukobom, a na pitanje da li je moguć povratak Krima Ukrajini, on kaže "kratkoročno ne, ali ako rusko društvo prihvata evropski model i krećemo se ka zajedničkom evropskom prostoru, onda će dugoročno za problem Krima biti nekog rešenja".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here