Pixabay.com

Imunitet kao štit od virusa ne gradi se preko noći, ali je jasno da ga posebno sada treba ojačati. Dobra stvar je što postoje namirnice koje bukvalno podstiču imuni sistem.

Agrumi

Vitamin C pomaže u izgradnji imunološkog sistema i povećava proizvodnju belih krvnih zrnaca, ključnih za borbu protiv infekcija. Većina agruma ima dosta ovog vitamina, a izbor je zaista šarolik: grejpfrut, pomorandže, mandarine, limun…

Organizmu je potrebno dovoljno vitamina C dnevno da ostane zdrav, a preporučena dnevna doza za žene je 75 mg i 90 mg za muškarce. Ako odlučite da uzimate suplemente, gornja granica je 2.000 mg dnevno.

Sveža crvena paprika

Crvena paprika je na vrhu liste namirnica koje su najbogatije vitaminom C. Na primer, ovo povrće ima tri puta više vitamina C od pomorandže. Crvena paprika je takođe bogat izvor beta-karotena, koji telo pretvara u vitamin A, koji je odličan za zdravlje kože i očiju.

Brokoli

Možda nije blizu vašoj omiljenoj hrani, ali brokoli je prepun vitamina i minerala, posebno vitamina A, C i E, kao i vlakana i antioksidanata.

To je jedno od najzdravijih povrća koje možete staviti na tanjir.

Da biste izvukli najbolje iz njega, jedite ga sirovog ili vrlo lagano kuvanog.

Beli luk

Beli luk daje poseban ukus hrani, ali su njegova lekovita svojstva odavno poznata, posebno u borbi protiv infekcija.

Istraživanja pokazuju da je sastojak alicin najverovatnije odgovoran za svojstvo belog luka da jača imunitet.

Đumbir

Đumbir je još jedna hrana koja je odlična kao štit od virusa. Može smanjiti upalu, pomoći kod mučnine, ublažiti hronični bol, pa čak i pomoći kod povišenog holesterola.

Spanać

Spanać je bogat vitaminom C, antioksidansima i beta-karotenom, koji zajedno štite organizam od infekcija. Slično brokoliju, spanać je najzdraviji kada se kuva što je manje moguće da bi zadržao svoje hranljive materije.

Jogurt

Jogurt sa živim i aktivnim kulturama stimuliše imuni sistem i pomaže u borbi protiv bolesti. Ovo je posebno važno jer jogurt reguliše crevnu floru, a zdrava creva su neophodna za naš imunitet.

U svemu tome važno je izbegavati jogurt sa aromama i šećerom, ali ako želite da jedete voćni jogurt, napravite ga sami – u običan dodajte seckano voće i malo meda, a po želji i orašaste plodove.

Bademi

Kad govorimo o orašastim plodovima, oni su takođe odlični u prevenciji i borbi protiv prehlade. Vitamin E, rastvorljiv u mastima, veoma je važan u svemu, što znači da mu je potrebna mast da bi se pravilno apsorbovao u telu. Orašasti plodovi, kao što su bademi, prepuni su vitamina i zdravih masti. Odraslima je potrebno samo oko 15 mg vitamina E svakog dana, a pola šolje badema ima 100 odsto te preporučene dnevne količine.

Suncokret

Seme suncokreta je puno hranljivih materija, uključujući fosfor, magnezijum i vitamine B6 i E. Seme suncokreta je takođe bogato selenom, za koji neke studije kažu da je veoma važan u borbi protiv virusnih infekcija.

Kurkuma

Kurkuma je poznati začin za hranu, ali se godinama koristi i kao antiinflamatorno sredstvo u lečenju osteoartritisa i jačanju imuniteta, zahvaljujući glavnom sastojku kurkuminu.

Pileća supa

Topla pileća supa može pomoći u smanjenju upale, što može poboljšati simptome prehlade. Meso kokošaka je bogato vitaminom B6, koji je važan faktor u mnogim hemijskim reakcijama u telu. Takođe je od vitalnog značaja za formiranje novih i zdravih crvenih krvnih zrnaca.

Supa od pilećih kostiju sadrži želatin i druge hranljive materije korisne za zdravlje creva i imunitet.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here