Hrišćani slave Vaskrs

0

Najlepši deo tradicije za vaskrs predstavlja kucanje vaskršnjim jajima 

 

Na Vaskrs se skidaju oltarske dveri da bi se time pokazalo da je Isus Hristos, po crkvenom učenju, vaskrsnućem pobedio smrt i otvorio rajska vrata.

 

Po crkvenom učenju, Isus je razapet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus vaskrsao.

 

Na Vaskrs je, po verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima. Samo učenik Toma, koji je bio odsutan, nije odmah poverovao da je Hristos vaskrsao, pa je morao lično da se uveri. Otuda u narodu uzrečica: "Neverni Toma".

 

Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa: "Hristos vaskrse" i "Vaistinu vaskrse". Cela nedelja praznika zove se Svetla nedelja, a tada se pevaju radosne crkvene pesme.

 

Na prvom Vaseljenskom saboru, u Nikeji 325. godine, odlučeno je da se Vaskrs svuda praznuje istog dana, pošto se ispune tri uslova: posle prolećne ravnodnevice, prve nedelje posle jevrejske Pashe i posle prvog punog meseca.

 

Vaskrs je pokretan praznik. Uvek se vezuje samo za nedelju i može "pasti" u razmaku od 35 dana – od 4. aprila do 8. maja po starom, Julijanskom kalendaru, odnosno od 22. marta do 25. aprila po novom, gregorijanskom računanju vremena.

 

Ove godine svi hrišćani proslavljaju Vaskrs istog dana – 20. aprila.

 

Patrijarh Irinej pozvao na molitvu Ukrajini

Srpski patrijarh Irinej pozvao je u Vaskršnjoj poslanici vernike da se pomole Bogu za braću i sestre u Ukrajini i na Bliskom istoku.

 

Patrijarh Irinej poslao poruku mira u Vaskršnjoj poslanici
 

– Posebno se danas molimo pobeditelju greha, smrti ljudske nepravde, za našu braću i sestre u Ukrajini i Bliskom istoku sa željom da svetlost Hristovog vaskrsenja razagna tamu greha koja se nadvila nad ljudima i prosvetli um i dušu sejačima mržnje prema pravoslavlju – naveo je patrijarh u poslanici povodom Ukrsa.

 

Patrijarh Irinej je posebno pozdravio "stradalnu braću na Kosovu i Metohiji koji, iako u okovima neslobode, obespravljenosti i diskriminacije, danas (na Vaskrs) slave pobedu dobra nad zlom, života nad smrću, Hrista nad demonskim silama tame".

Govoreći o pravoslavnim vernicima u Makedoniji Irinej je ocenio da oni na čelu sa svojim "nepravedno utamničenim arhiepiskopom (Jovanom) stradaju za jedinstvo Crkve i čistotu pravoslavne vere".

 

– Neka vaskrsli Hristos Gospod pokida okove nepravde, bezakonja i licemerstva kojima sinovi bezakonja okovaše arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog Jovana koga preko nas pozdravlja čitava pravoslavna vaseljena i čitav pravdoljubivi svet – naveo je patrijarh Irinej.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here