wikipedia.org
Nikola Tesla

Reakcije na jučerašnju najavu premijera Andreja Plenkovića, koji je otkrio da će Nikola Tesla biti na kovanicama od 50, 20 i 10 centi, se nastavljaju.

“Šahovska tabla će biti pozadina, a zatim karta Hrvatske sa dva evra, kuna sa jednim, Tesla sa 50, 20 i 10 centi i glagoljica na kojoj će HR pisati sa 5, 2 i 1 centa”, rekao je Plenković. Rekao je da je ideja Tesle na kovanicama došla kao predlog građana.

“To su sve važni simboli za nas. Tesla je ušao kao predlog građana, ušao je u prvih pet i istisnuo Dubrovnik, što je takođe važno”, dodao je premijer.

Danas se potpredsednik vlade Boris Milošević oglasio o najavi da će se Teslin lik naći na kovanicama.

– Nikola Tesla je bio mesto okupljanja, simbol veze, neka tako i ostane” “Tesla je simbol koji nas (Srbe i Hrvate) povezuje sa celim svetom. Prošle srede, novčana komisija HNB-a utvrdila je konačni predlog motiva nacionalnih strana budućih hrvatskih kovanica evra, koji će sada razmatrati Nacionalno veće za uvođenje eura kao službene valute. Hrvatska, a zatim će vlada zaključiti. Ova rečenica zapravo kaže da će eurokovanice imati šahovnicu, kartu Hrvatske, kune, glagoljicu i jedan (samo) osoba – Nikola Tesla. Sve simbole predložili su stručnjaci, osim Nikole. Građani Hrvatske glasali su za Srbina iz Hrvatske, koji je bio ponosan na svoju porodicu i otadžbinu, koji je uvek ostao veran svom nasleđu, tipičnom za Krajinu, Prečanj i sada će se nalaziti na hrvatskom kovanici evra kao jednom od simbola priznanja Republike Hrvatske – napisao je Milošević.

Milošević je rekao da je ponosan i srećan što su upravo građani ti koji su izašli sa ovim predlogom.

– Ponosan sam i srećan upravo zato što su građani predložili i gurnuli Teslu na izbor, čovek za koga materijalno bogatstvo za život nije bila vrednost za koju se treba boriti, sada će biti na novčiću valute koja ima vrednost i praktičnu upotrebu širom sveta. Apsolutno podržavam ovu odluku. Prema njegovim uputstvima, 1895. godine izgrađena je i puštena u rad hidroelektrana na naizmeničnu struju u mom rodnom gradu, na Skradinskom buku na reci Krki. Bila je to prva hidroelektrana na naizmeničnu struju u Evropi, a druga u svetu. Puštena je u rad samo dva dana nakon što je, prema patentima Nikole Tesle, puštena u rad prva hidroelektrana na svetu na Nijagarinim vodopadima. Svoje savete ponudio je i gradskim ocima grada Zagreba u zgradi Gradske skupštine, nazivajući se rođenim sinom ove zemlje, ali u to vreme nije bilo dovoljno sluha (novca) za sve njegove vizije. Teško je nabrojati sve velike stvari koje nam je Tesla dugovao i kako je u stvari bilo ono što su građani prepoznali, odajući počast i poštovanje velikom naučniku i na neki način vraćajući dug za vremena kada je nepravedno ućutkivan i ekskomuniciran – napisao je u nastavku Milošević.

– Setimo se i sami da je trebalo 30 dugih godina da se minirani, a zatim restaurirani spomenik vrati u Gospić. Pre tačno 15 godina održana je svečanost povodom obeležavanja 150 godina od rođenja velikog naučnika i pronalazača u njegovom rodnom Smiljanu, otvaranjem Memorijalnog centra, koji je takođe obnovio Teslino rodno mesto i otkrio spomenik. Simbol koji okuplja nas i ujedinjuje. Potom su memorijalni centar zajedno otvorili predsednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsednik Republike Srbije Boris Tadić i izaslanik tadašnjeg američkog predsednika Buša. U tom trenutku, kao i tokom svog života, Nikola Tesla je bio okupljalište, simbol veze, neka tako ostane i u budućnosti. „Svi mi, Srbi, Hrvati, Amerikanci, građani Evrope i sveta, nasledimo Nikolu Teslu – napisao je Milošević.

2 COMMENTS

  1. Sto ne stave kravatu i gotovo. Samo provociraju. Tesla je bio Srbin. Hrvati nemoguvbiti tako pametni

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here